La banca espanyola porta dos anys aconseguint beneficis rècord per la pujada de tipus d'interès, que han portat el preu dels diners del 0% al 4,5% en tot just uns mesos. Amb aquestes pujades, les entitats han pogut cobrar préstecs més cars a famílies i empreses, disparant els seus ingressos i en conseqüència, el marge d'interessos. Fins i tot ara que s'ha produït la primera baixada de tipus del 4,5% al 4,25% continuen repreant part de la seva cartera.

Així, en els sis primers mesos de l'any, el sector bancari espanyol ha millorat en gairebé un 30% els resultats de l'any anterior després de guanyar un rècord de 15.287 milions d'euros. Només a Espanya, el resultat ha estat superior als 7.300 milions. Però la barra lliure d'ingressos que les entitats han tingut des que van començar a pujar els tipus arriba a la seva fi, precisament perquè el preu dels diners continua baixant en els propers mesos.

De fet, els propis bancs han anunciat que el seu marge d'interessos ha tocat sostre. I també els pensen els experts. "El possible descens dels tipus d'interès durant els propers 18 mesos fa preveure adaptacions a la baixa de les hipoteques i renovacions de préstecs a empreses, la qual cosa podria causar retallades en els resultats d'algunes entitats durant 2025", apunten des de la consultora Accuracy.

Un informe realitzat per la companyia destaca que les principals entitats bancàries espanyoles (CaixaBank, Santander, BBVA, Sabadell, Bankinter i Unicaja) han reflectit en els seus resultats trimestrals l'entorn de normalització dels tipus d'interès i han presentat ingressos amb un creixement estable i perspectiva d'estabilitat per al segon semestre.

Però "el repte" ara "és mirar cap a 2025 i adaptar les polítiques comercials i financeres a una possible baixada de tipus, la profunditat de la qual encara es desconeix." Des d'Accuracy assenyalen també que les dades de l'IPC que es publiquin durant la segona meitat de l'any marcaran la política del final de l'exercici. Fins ara, les competitives ofertes de les entitats espanyoles i la previsió de baixades de tipus han mantingut estables els volums de negoci i s'han aturat les amortitzacions anticipades en les hipoteques.

De la mateixa manera, l'estabilitat de les taxes de mores i els lleugers repunts del cost de crèdit semblen indicar prudència. Però després de la primera retallada de juny, "es preveu una baixada de 25 punts bàsics en la reunió de setembre del BCE" i successives baixades el 2025. Pel que el cicle econòmic tornarà a canviar.

La banca assumeix que s'acaba la festa

La pròpia banca ha advertit en les presentacions de resultats del segon trimestre, que el marge d'interessos ha tocat sostre i començarà a reduir-se en la segona part de l'any, però sobretot el 2025. "En el seu conjunt creiem que en aquest trimestre hem assolit li pico, i esperem a partir d'ara una lleugera caiguda pels tipus", explicava el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar.

Unicaja ja ha reduït el seu marge d'interessos un 7% en el segon trimestre pel cost més gran dels dipòsits, però encara continua traslladant les últimes pujades de tipus als clients en les hipoteques i crèdits. Ja que algunes carteres repreen els tres mesos, altres al cap de sis mesos o fins i tot al cap de dotze mesos. I l'última pujada de tipus va ser el setembre del 2023, per la qual cosa algunes entitats noten la pujada un any després.

"El nostre repte és millorar el marge des del punt de vista del volum. Per condicions de preu estem tocant sostre, la millora ha de venir per la part del negoci, de l'activitat," assenyalava el CEO de Unicaja, Isidro Rubiales.

La banca es proposa ara ser més activa i concedir més crèdit, per créixer per volum perquè la cartera ja no creixerà "sola" pel simple fet que apugin els tipus. Fins ara es beneficiaven que els nous préstecs que concedien eren més cars (perquè el preu dels diners havia pujat). Però també de tots aquells préstecs a tipus variable que anaven lligats a l'euríbor. En disparar-se aquest, també ho feien les hipoteques. Però això s'ha acabat.

"Els analistes estan descomptant ja que la banca ha arribat al seu màxim de marge d'interessos", reconeixia Glòria Ortiz, la consellera delegada de Bankinter. "És evident que amb un euríbor a la baixa caiguin els ingressos per interessos". La CEO recordava també que el marge no només depèn de l'euríbor, també hi ha un factor que és el creixement. I s'aconsegueix venent-ne més. "Treballarem perquè no hi hagi caiguda del marge en els mesos vinents i trimestres", assegurava.