Ferrovial compleix divendres vinent el seu primer any de cotització al mercat tecnològic nord-americà Nasdaq, període en què les seves accions s'han revaloritzat entorn del 40 %, la qual cosa suposa un suport dels inversors a l'aposta de la constructora per continuar creixent al mercat internacional.
Aquesta positiva evolució també consolida l'estratègia del grup -especialitzat a grans obres públiques-, consistent a enfocar-se en EE. UU. i Canadà sense deixar d'analitzar oportunitats en altres països, superat l'enrenou mediàtic que es va organitzar fa dos anys, quan va anunciar el trasllat de la seva seu social als Països Baixos per cotitzar allà, com a pas previ a la seva estrena en Wall Street.
Segons va explicar llavors, la seva intenció era accedir a una base de capital més àmplia per continuar creixent, encara que va haver d'afrontar la ferma oposició del Govern, que va intentar que el grup desistís dels seus plans, que no veia justificació econòmica, i optés per sortir a la Borsa de Nova York sense necessitat de moure la seva seu.
De fet, el president del Govern, Pedro Sánchez, va arribar a acusar el president de Ferrovial, Rafael del Pino, de no ser un empresari compromès amb el seu país i de buscar amb el seu trasllat "beneficis fiscals".
Aquestes acusacions no van fer que el grup canviés d'opinió, sinó tot el contrari, com es va demostrar poc després, en una junta d'accionistes de la que va sortir reforçat i amb un contundent suport majoritari als seus plans.
El grup, que opera en EE. UU. des de fa més de 20 anys i té actius en els estats de Texas, Virgínia i Carolina del Nord, a més de desenvolupar la nova terminal 1 de l'aeroport JFK de Nova York, cotitza a les Borses d'Espanya, Amsterdam (Països Baixos) i EE. UU., on és present a l'índex Dow Jones i en el tecnològic Nasdaq.
En aquests últims dotze mesos s'han succeït les bones notícies, com el benefici net rècord de 3.239 milions d'euros aconseguit el 2024, molt per sobre dels 460 milions de 2023, en gran part per les plusvàlues obtingudes per desinversions estratègiques com la venda de part de la seva participació en l'aeroport d'Heathrow.
Els ingressos del grup es van elevar un 6,7 %, fins als 9.147 milions d'euros, i l'ebitda ajustat o benefici abans d'impostos, interessos i amortitzacions va créixer gairebé un 39 % i es va situar en 1.342 milions d'euros.
El negoci a Amèrica del Nord va ser una de les claus dels comptes i les autopistes nord-americanes i canadencs van experimentar creixements de trànsit i ingressos de doble dígit, i la divisió de construcció va batre rècord de cartera de comandes i rendibilitat.
Malgrat aquestes bones dades, l'empresa reconeix la incertesa generada per l'arribada de Donald Trump a la Casa Blanca per a un segon mandat i fa mesos admetia les dificultats que pot suposar per als seus comptes l'enduriment de les condicions per a la importació d'equips de determinats països.
En la junta anual d'accionistes del passat 24 d'abril, la segona celebrada a Amsterdam, el conseller delegat, Ignacio Madridejos, va reafirmar el compromís de Ferrovial amb EE. UU., encara que sense descuidar l'anàlisi d'operacions en altres països, sobretot per construir infraestructures "sostenibles, innovadores i eficients".
El president de Ferrovial i principal accionista amb un 21,3 %, Rafael del Pino, reelegit en la junta per a un altre mandat, va qualificar d'excepcional la trajectòria de l'empresa el 2024, any en què, a més de debutar en el Nasdaq, va repartir un dividend rècord procedent de les seves autopistes en EE. UU. i va firmar el seu projecte per a la terminal T1 de l'aeroport JFK de Nova York, que iniciarà les seves operacions el 2026.