Enagás continua creixent fora de les fronteres del territori nacional, i en aquesta ocasió irromp en el capital de l'holandesa BBL Company. La gestora del sistema gasista espanyol ha aconseguit el 20% de l'accionariat de l'empresa europea, la qual cosa suposa que Enagás ha invertit uns 75 milions d'euros en l'esmentada operació. La compra s'enquadra dins del pla estratègic de la companyia, el qual passa per continuar creixent més enllà d'Espanya, contribuir a la seguretat del subministrament i a la descarbonització del Vell Continent en la seva totalitat.

Enagás ha arribat a un acord amb el gegant alemany Uniper, amb qui ha pactat fer-se amb el 20% que posseïa de BBL Company. La companyia holandesa és la propietària del gasoducte de 235 quilòmetres que uneix el Regne Unit amb Holanda. Aquest és clau per a la seguretat del subministrament de tot Europa.

En un context com l'actual, la gestora del mercat gasístic nacional ha volgut fer-se forta en la que és una de les empreses més importants del sector nivell estratègic. Malgrat que la situació gasística a Europa s'ha anat neutralitzant a poc a poc, encara hi ha riscos que el Vell Continent pugui veure's afectat per un problema de subministrament, i més amb Rússia pressionant el mercat.

Enagás, el tercer màxim accionista de BBL

Amb la irrupció en el capital de BBL Company, Enagás es converteix en el tercer màxim accionista de l'empresa holandesa. En ella, compartirà seient amb Gasunie, que té el 60% del capital, i amb la belga Fluxys, que té el 20% igual com la companyia espanyola. L'operació està subjecta que les altres dues companyies exerceixin el seu dret de preferència, a més de les autoritzacions regulatòries habituals.

Amb l'entrada de Enagás en el capital de BBL Company, són tres Transmission System Operatos els propietaris del gasoducte que uneix el Regne Unit i els Països Baixos, el qual és un dels més importants per al subministrament europeu.

Una operació amb mirada al futur

La infraestructura que uneix a ambdós països està inclosa al mapa d'European Hydrogen Backbone, una iniciativa que involucra 31 operadors de transport de gas europeus (TSO) de 28 països que impulsen una futura xarxa d'hidrogen a la UE, i podria adaptar-se per transportar hidrogen verd entre Holanda i el Regne Unit, tal com apunta Enagás al document remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

L'operació es dona en un moment clau en què Europa prossegueix treballant per garantir el subministrament dels països del Vell Continent. La guerra d'Ucraïna encara podria motivar algun canvi en el subministrament de gas del continent. Davant d'això, els països i, sobretot, els principals operadors del mercat gasístic s'estan movent amb l'objectiu de garantir el subministrament de la matèria primera. En la mateixa línia i prosseguint amb la recerca d'una Europa 'verda', aquesta operació té importància en la instauració de l'hidrogen verd, la qual cosa fomentaria la descarbonització d'Europa.

Reacció nul·la del mercat

Malgrat que l'operació és important i serveix perquè Enagás d'un pas endavant en el seu pla estratègic, el mercat no ha reaccionat davant de la notícia. L'operador del mercat gasístic nacional també és una de cotitzada de l'IBEX 35. En ell, la companyia no ha experimentat cap variació abrupta després de l'anunci de l'operació. Enagás manté una alça del 0,52% a aquesta hora del matí, el que porta al preu de les seves accions a moure's sobre els 16,50 euros.

La compra del 20% de BBL és una operació clau per salvaguardar el subministrament de gas a Europa i, per descomptat, és un moviment estratègic i amb vista al futur energètic d'Europa, el qual passa per la descarbonització i el salt a l'hidrogen.