La plataforma de consumidors europeus BEUC i 16 organitzacions de 12 països diferents han denunciat aquest dimecres Vueling, Ryanair i cinc aerolínies més per cobrar "indegudament" l'equipatge de mà als passatgers. "Fem una crida a una investigació de tota la UE sobre les pràctiques comercials de les aerolínies assenyalades i del sector complet", ha dit en un comunicat l'associació de consumidors. 

Easyjet, Norwegian, Volotea, Transavia i Wizzair són les altres companyies denunciades pels consumidors, just el mateix dia que el govern espanyol ha anunciat que prepara sancions per a Wizzair i Transavia com ja va fer amb  Ryanair, Vueling, Easyjet, Norwegian i Volotea amb sancions de gairebé 179 milions. Ho ha anunciat el ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy. Les empreses ja sancionades han seguit amb la mateixa pràctica. 

El director general de la BEUC, Agustín Reiyna, ha assegurat que "cobrar un equipatge de mà de mida raonable és il·legal", i ha demanat que es revisi el reglament sobre els drets dels passatgers aeris que està en marxa a la UE per tal d'aclarir "quins serveis han d'incloure's en el preu bàsic del bitllet", ja que els viatgers donen per fet que la tarifa els permet embarcar amb una bossa petita i una peça d'equipatge de mà. 

Una sentència del 2014 del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictaminar que les empreses no haurien de cobrar un suplement per equipatge de mà, sempre que aquesta compleixi "requisits raonables en termes de pes i dimensions i compleixi amb els requisits de seguretat aplicables". 

La plataforma de consumidors repassa els casos d'Espanya arran de la denúncia d'OCU i la multa a cinc aerolínies i també les accions dels socis belga, Testachats, que va presentar una demanda l'any passat, i els portuguesos DECO. "L'armonització de les normes sobre equipatge de mà permetran més transparència i comparabilitat de preus per als passatgers, a més de garantir-ne la seguretat jurídica. També tindran un impacte positiu en els aeroports", ha expressat BEUC. 

A més, la plataforma es fa ressò d'una enquesta feta pel soci holandès Consumetenbond, en la qual un 86% dels consumidors va expressar que un article petit i un carret petit o motxilla haurien d'estar inclosos en el preu bàsic del bitllet". 

L'informe de BEUC mostra com Easyjet cobra fins a 70 euros de suplement per poder tenir espai per dos peces petites de mà als viatges, a Ryanair cobrant a partir de 39 euros de plus pel mateix i a Vueling gairebé duplicant el preu de 127 a 247 euros per passar d'una bossa de mà a dues i una més per facturar. Les companyies ofereixen diverses opcions en funció de la quantitat de bosses de mà i també facturades que esculli cada passatger, activitat que els consumidors creuen il·legal i generen incertesa en alguns viatges. 

Des de l'Associació de Línies Aèries (ALA) es recalca que les pràctiques comercials com el cobrament de maleta a cabina “són perfectament legals i estan emparades al Reglament Europeu 1008/2008, que és de compliment obligat als Estats membres”. Aquesta pràctica permet als passatgers "pagar únicament per aquells serveis que necessita i donar així capacitat dʻelecció al consumidor en funció de les seves necessitats de viatge". Des d'ALA es puntualitza que la sentència del TJUE del setembre, que no està centrada en l'equipatge de mà sinó que el motiu d'aquesta és el cobrament d'un suplement per l'equipatge facturat a la bodega, assenyala que l'equipatge a la cabina “s'ha de considerar, en principi, un element indispensable del transport dels passatgers i que el seu transport, per tant, no pot ser objecte de preu exigències raonables relatives al seu pes i dimensions i compleixi els requisits de seguretat aplicables”.