La companyia catalana Grifols, especialitzada en medicaments derivats del plasma i altres solucions biotecnològiques, intenta recuperar posicions financeres en un exercici que, si alguna cosa li ha reportat, ha estat la disminució de la seva capitalització borsària. En un context de descens dels mercats borsaris per la pujada dels tipus d’interès i de la inflació i les incerteses geopolítiques cada vegada més marcades, Grifols ha pagat el preu de tenir un deute elevat arran d’una política expansiva de creixement inorgànic, amb adquisicions com la de Biotest, empresa sanitària europea especialitzada en hematologia i immunologia clínica, per uns 2.000 milions d'euros; la reducció de marges i un negoci tocat en el període de la pandèmia per la dificultat de produir proteïnes plasmàtiques en la mesura que les restriccions a la mobilitat van dificultar l'obtenció de plasma sanguini.

A les acaballes d'aquest any i després de prendre mesures crucials en la gestió empresarial, les accions de la farmacèutica han reprès el camí de la recuperació de valor i en l'actualitat la seva capitalització és de 7.480 milions a tancament de novembre, amb una caiguda del 37% a la cotització des del gener passat. L'última empenta li va donar aquest dilluns els experts de Morgan Stanley i el valor que ja porta una millor trajectòria aquest últim trimestre de l'any es va revaloritzar significativament. Els analistes del banc d'inversions van elevar la recomanació sobre la companyia d'hemoderivats d'"igual ponderació" a "sobreponderar", i li van atorgar un potencial de revaloració d'un 32% en situar el preu objectiu de les accions a 14 euros, quan a tancament d’aquest dilluns la multinacional farmacèutica va tancar a la zona dels 11 euros.

Amb aquests nivells, el valor és lluny de la favorable evolució del 2021, quan la companyia de la família Grífols estava entre les primeres de l'Ibex-35 i amb màxims històrics, mentre que l'octubre passat va tocar mínims anuals, amb una cotització de 8,5 euros l’acció. La revisió realitzada aquest dilluns per Morgan Stanley, més l'anunci del mateix dia de JP Morgan que va rebaixar el preu objectiu de 15 a 12 euros, no van passar desapercebuts al mercat borsari i el valor va acabar la jornada amb una revaloració del 3,63%, després de marcar una pujada del 6,59% a mitja sessió borsària.

Aquest dimarts, en un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el gestor d'inversions BlackRock va notificar que ha augmentat la posició a Grifols fins a un 3,83% de les accions de l'empresa catalana, és a dir, ha guanyat posició amb 0,24 punts més. Aquest paquet de noves accions estaria valorat a preus del mercat al voltant dels 10 milions d’euros, segons les notificacions consultades per Europa Press. La firma dirigida per Larry Fink té prestats a altres inversors més de tres milions de papers de l’empresa, equivalents al 0,8% del capital.

Més de 9.300 milions de deute

Amb presència arreu del món, el fabricant d’hemoderivats va tancar el tercer trimestre del 2022 amb un benefici net de 188 milions d'euros, mentre que els ingressos van créixer fins als 4.351 milions, un 18,8% més en termes reportats en relació amb un any abans. El resultat operatiu brut (ebitda) va ser de 927 milions d’euros (+12,8%). La companyia atribueix aquesta millora en la rendibilitat al "palanquejament operatiu, l'estalvi de costos i la priorització de l'R+D, i al fet de compensar les pressions inflacionistes". No obstant això, el nivell de deute el castiga: a tancament de setembre el deute financer net era de 9.380 milions —a finals del 2021 era de 6.480 milions— i la ràtio de palanquejament fregava 8,6 vegades l’ebitda. La companyia va comunicar que espera que baixi a 7,9 vegades al final del present exercici. Això quan, ara fa tot just un any, la companyia treballava perquè la seva ràtio de deute se situés per sota de 4 vegades l'ebitda el 2023 i per sota de 3,5 vegades el 2024.

Un canvi històric en la gestió executiva

La recepta de la companyia no ha estat fàcil. El desastre borsari d’enguany, amb una pèrdua anual del 40%, va obligar a executar decisions fermes, l’octubre passat, amb un canvi històric: Víctor Grífols Roura va deixar la presidència en mans d’un independent i membre del consell d’administració des del 2011, Steven Meyer (alt directiu nord-americà, expresident del comitè d’inversions de Cerberus i altres entitats d’inversió privada), a qui se li han assignat poders executius, en una operació que buscava el suport dels inversors.    

Malgrat prendre la decisió de treure a borsa part del capital el 2006 i d'entrar a l’Ibex-35 el 2008, la família Grífols amb la titularitat del voltant d'un 30%, sempre havia mantingut les regnes executives de la companyia on s’ha aferrat Víctor Grífols Roura —net del fundador i actual president d'honor—, després de veure's abocat a renunciar a les tasques executives. Pel pla de successió, Raimon Grífols Roura i Víctor Grífols Déu (germà i fill de Víctor Grífols Roura, respectivament) són els consellers delegats de la companyia, una farmacèutica que data de 1940.

La companyia Grifols té la particularitat que cotitza a la borsa espanyola amb dues classes d’accions. Els títols A de la farmacèutica cotitzen a l’Ibex-35 i concedeixen drets polítics, però els de classe B estan en el Mercat Continu i en el Nasdaq i no atorguen drets polítics. Tot i això, els propietaris d'accions de classe B tenen dret a rebre un dividend preferent d'1 cèntim d'euro. Actualment, les accions classe A guanyen al voltant d'un 20% en l'últim mes, mentre que les accions classe B avancen gairebé un 27%. Els inversors esperen que el grup redreci la seva situació i, a part de determinar que el preu objectiu de les accions de la classe A estaria en els 18 euros —nivells de finals del primer semestre de l'any—, li atorguen també un potencial de creixement del 75%, en el millor dels casos. 

Ara toca digerir els canvis. No hi haurà, en principi, més adquisicions i repartiment de beneficis, alhora que es buscaran fórmules per rebaixar la tensió financera. Per això topa amb un parell de qüestions: ara mateix no és una companyia atractiva per al private equity, ni tampoc per a una ampliació de capital, a criteri de la mateixa companyia. Hi hauria potser també la possibilitat de donar entrada a socis minoritaris en alguns dels negocis, desinvertir en alguna àrea o, fins i tot, unificar les accions A i B, segons apunten els analistes. Això no obstant, l'entrada d'un soci inversor ha generat problemes financers recentment en una operació de venda d’una participació minoritària del negoci de Biomat als Estats Units al fons sobirà de Singapur GIC, als Estats Units. Una operació que comportava una injecció de capital i que com a tal el grup va comptabilitzar com a patrimoni, però que els auditors van determinar que era deute i, per tant, es va elevar el passiu de Grifols en uns 1.000 milions d'euros.

Grifols manté l'expansió orgànica

Mentre intenta fer un gir a la conjuntura financera actual, Grifols segueix amb l'activitat creixent a les divisions de negoci (Bioscience, Diagnostic, Hospital), amb 23.000 treballadors entre les 15 instal·lacions industrials i més de 360 centres d'extracció de plasma —bàsicament, als Estats Units, on genera pràcticament el 64% del negoci—, amb capacitat d'aprovisionament de plasma de prop de 2 milions de litres anuals, i tres hubs d'innovació. 

El passat mes d'octubre, Grifols va posar en marxa una nova planta de purificació i omplert d'albúmina a la planta de producció i subministrament de Dublín (Irlanda). La planta triplica la capacitat anual de la producció dels envasos flexibles d’Albutein, per donar resposta a l’increment mundial d’albúmina que es preveu que sigui d’un 5% anual en els cinc anys vinents. L'albúmina, la proteïna més abundant al plasma, s'utilitza per reposar la pèrdua de líquids, restaurar el volum sanguini i tractar malalties prevalents com la cirrosi. Grifols també està avançant en el possible ús per tractar trastorns neurològics degeneratius. D'altra banda, continua potenciant la recerca i el desenvolupament, a la que dedica de l'entorn del 7% de la facturació anual, i més de 1.100 professionals destinats a aquesta àrea.