El Ministeri de Treball i Economia Social es reunirà aquest dilluns amb CCOO, UGT, CEOE i Cepyme a partir de les 10.30 hores per continuar negociant la reducció de la jornada laboral setmanal fins a les 37,5 hores. Serà la primera reunió d'aquesta taula de diàleg social després de les vacances d'estiu i en ella, segons va dir la setmana passada el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, hi haurà noves propostes per part del Govern.
L'última vegada que va tenir lloc un encontre d'aquesta taula va ser la passada 29 de juliol. Pérez Rey va celebrar el to "constructiu" de la reunió, en la qual les patronals es van comprometre a estudiar "seriosament" la proposta realitzada pel Ministeri d'aplicar de manera flexible la retallada de jornada al llarg de 2025, millorar el registre de jornada i garantir el dret dels treballadors a la desconnexió digital.
Dins d'aquesta flexibilitat oferta a la patronal perquè la reducció de jornada a 37,5 hores entri en vigor al llarg de 2025 i no l'1 de gener, Treball defensa que la majoria dels convenis col·lectius perdran vigència entre 2024 i 2025.
"Per tant, està clar que durant aquells dos anys, prou flexibilitat que incorporarem a la reducció de jornada permetrà, a més, una reclamació de la pròpia patronal. Que els convenis col·lectius puguin ja negociar-se amb les noves condicions i no hi hagi una afectació als que estan vigents", va declarar Pérez Rey després de l'última reunió.
Segons Treball, cap jutge ni cap tribunal no ha entès en els últims anys que un conveni col·lectiu ha de revisar-se perquè hi hagi un canvi en la legislació laboral. "Però és que fins i tot aquest argument no té gaire pes perquè la majoria dels convenis col·lectius perdran la seva vigència entre 2024 i 2025, que és just quan duem a terme la reducció de jornada," va dir el secretari d'Estat.
El Ministeri vol acordar com més aviat millor aquesta reducció de jornada a 37,5 hores setmanals com més aviat millor i considera que ha ofert a la patronal prou marges perquè aquesta reducció es faci de manera progressiva sense alterar de manera important el ritme de les empreses.
"Nosaltres tenim clar quin és el nostre compromís amb els ciutadans espanyols, que és reduir la jornada a 37 hores i mitja i establir prou flexibilitat per al que serà una regulació que durarà una generació gairebé, doncs, aquesta regulació ha d'anar duent-se a terme gradualment", va assegurar Pérez Rey.
En aquest marc, Treball té també per objectiu millorar el registre horari per poder verificar si es compleix legalment amb la jornada.
Dret a la desconnexió
En l'última reunió de la taula, el Ministeri va llançar una proposta concreta per garantir el dret a la desconnexió digital tant en les modalitats presencials de treball com en el teletreball. Es tracta d'evitar represàlies a aquells treballadors que no agafin el telèfon fora del seu horari i no llegeixin els correus electrònics quan estan fora de la jornada laboral.
El secretari d'Estat va deixar clar, d'aquesta manera, que cap treballador no podrà patir "ni la més mínima conseqüència negativa" com a conseqüència d'exercitar el dret a la desconnexió. "Nosaltres accelerarem perquè al setembre puguem assolir un acord per a la reducció de jornada com més aviat millor i després, el Govern té moltes possibilitats d'anar ràpidament amb la tramitació normativa perquè puguem complir amb els terminis de l'acord de Govern", va afegir.
El secretari d'Estat confia que la reunió d'aquest dilluns sigui "fructífera" i ofereixi ja "alguns resultats" perquè, encara que no hi ha un termini estricte, tampoc no es pot esperar gaire més per dur a terme aquesta mesura, compromesa pel Govern de coalició. "Hi ha un compromís de l'acord de govern que ens truca a tots, a sindicats patronals i al propi Govern a posar en marxa aquesta reducció com més aviat millor", va defensar dimarts passat, durant la roda de premsa de presentació de les dades d'atur d'agost.
Sobre les mobilitzacions anunciades per CCOO i UGT per impulsar la posada en marxa de la reducció de jornada a les 37,5 hores setmanals, Pérez Rey va expressar el seu "màxim respecte" a les "legítimes reivindicacions" de les organitzacions sindicals i a la seva llibertat sindical. "Tant de bo aquestes mobilitzacions no siguin necessàries i com més aviat millor assolim a la taula de diàleg social un acord que permeti que no sigui necessari cap mobilització", va apuntar.