Quin temps farà aquest estiu? Aquesta és la pregunta que es fan els agricultors i, més concretament, els productors d'oli d'oliva, perquè de la climatologia estival depèn que tinguin una bona o mala collita. Si continua sent dolenta, com ha passat en l'última temporada a causa de la sequera que ha assolat els camps d'Andalusia, principal regió productora a Espanya, el preu de l'oli d'oliva seguirà pels núvols. Ara mateix, l'ampolla d'un litre d'oli d'oliva verge es paga entre 6 i 8 euros en la gamma alta i gairebé a 5 euros les marques més econòmiques, al supermercat. En només un any, el seu preu s'ha disparat un 33,5%, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). "No hem tingut prou producció ni la qualitat ha estat excel·lent, com requereixen els nostres productes", explica el conseller delegat de Grup Borges, un dels principals fabricants d'oli d'oliva a Espanya. El 2022, la producció a Espanya va baixar fins a les 780.000 tones, respecte de l'1.491.500 tones de 2021, és a dir, va caure un 47,8%. Si els volums de collita segueixen sent baixos, "per molt que la pressió inflacionista en els preus finals es vagi reduint en els pròxims mesos perquè els costos dels fabricants s'estabilitzin, el litre d'oli d'oliva continuarà costant al doble que fa un any", concreta.

El nivell de preus únicament es reduirà si els consumidors decideixen que "no volen, o pitjor encara, que no poden", pagar tant per un litre d'oli d'oliva i "es passen a l'oli de gira-sol" que ara mateix costa uns 2,5 euros el litre; llavors, els productors no tindran "més remei" que contenir els preus, i "podríem arribar a un equilibri". Però això també depèn, segons Prats, de fins a quin punt el fabricant pot continuar absorbint l'increment que ha tingut en els costos de la primera matèria, l'oliva, i en els subministraments energètics i d'altres materials. "Això sí que equilibraria l'oferta i la demanda, tenint en compte que el 50% del consum d'oli d'oliva està concentrat als països de l'àrea mediterrània". En el cas de Borges, "estem aguantant preus a canvi de no repercutir un 50% de l'augment dels costos", però això també és insostenible. "Si no hi ha més remei, gradualment, els haurem d'anar repercutint en el preu final", assegura el directiu.

Això implica que, en el millor dels casos, el preu del litre d'oli d'oliva es podria mantenir estable entre els 6 i 8 euros, en funció de la qualitat, varietat i política de les marques. Els preus de la tona en origen s'han multiplicat per 2,5 i, tenint en compte que hi ha poca oferta, quan es troba una collita de qualitat, el fabricant ha de pagar el que calgui per aconseguir aquell producte, fet que tensiona encara més els preus. La Asociación Nacional de Industriales Envasadores y Refinadores de Aceite (Anierac), amb les dades oficials, assegura que els preus en origen de producció han pujat un 60% mentre que els preus al consumidor final ho han fet en un 35% -33,5% si ens referim a les xifres de l'INE-. Aquesta patronal evidencia que, segons les dades estadístiques oficials que aporten els governs dels països membres de la Unió Europea, el preu en origen de compra d'oliva verge al productor va pujar de 3'357 euros el quilogram fins als 5'328 euros, si comparem la primera setmana de gener del 2022 amb la primera setmana del mes de gener d'aquest any.

Alhora, el sector també està pendent de saber què passarà el pròxim mes de juny quan acabi, previsiblement, la mesura tributària del govern central que va reduir l'IVA que s'aplica a l'oli del 10% al 5%. Tot i que, "és cert que ha estat significatiu, però no suficient per contenir els preus", explica David Prats. Ho argumenta pel fet que, insisteix, els preus s'han disparat en origen, per la manca de primera matèria i per l'increment d'altres costos en la cadena de producció. "S'han disparat els preus, però entre la contenció de preus que ha fet el fabricant, en general, i la reducció de l'IVA, el preu en el lineal del supermercat, tot i marcar rècord, no reflecteix l'alt cost que té produir un litre d'oli actualment". L'Asociación Nacional de Industriales Envasadores y Refinadores de Aceite (Anierac) considera que el possible efecte positiu de la reducció de l'IVA al 5% durant els últims mesos ha estat anul·lat per altres elements col·laterals, com ara l'impost al plàstic -que Anierac calcula en 450 euros per tona- i per tot el cúmul de circumstàncies negatives que s'han acumulat aquest any al sector, per la qual cosa és urgent abordar els seus problemes amb mesures que vagin a favor de mantenir la competitivitat de l'oli i el lideratge en l'exportació, ja que Espanya és el principal exportador de la UE. En els últims mesos, les exportacions espanyoles s'han anat reduint fins a registrar un 30% menys al desembre de 2022, segons les dades registrades al Ministeri d'Agricultura.

El directiu de Borges explica també que, malgrat que inicialment es va partir molt per les possibles conseqüències del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna pel que fa als olis de llavors, "l'increment del valor es va multiplicar per tres en un inici, però posteriorment s'ha ressituat", explica. La demanda es va disparar en els primers mesos des de l'esclat de la guerra. De fet, el juliol del 2022, el preu de l'oli de gira-sol s'havia disparat un 87% respecte del juliol de 2021, perquè d'Ucraïna arribaven el 60% de les importacions espanyoles d'oli de gira-sol. "Molts fabricants van fer comandes per aprovisionar els seus estocs i, actualment, "ja s'ha digerit aquest increment" i també s'ha vist que les relacions comercials no s'han paralitzat del tot.