Aquest text pertany a la newsletter 'Economia amb Pausa', que Serafí del Arco publica cada dimarts a la pàgina de LinkedIn d'ON ECONOMIA en castellà i que arriba als subscriptors d'aquesta. Si vols rebre-la, apunta't aquí.

Bon dia des de la redacció d'ON ECONOMIA, el diari econòmic per a tothom. Com tens la butxaca? Et queden estalvis o has deixat la targeta tremolant amb la bogeria consumista del Black Friday? La paradoxa és que la immensa majoria de consumidors està convençuda que ens estafen, ho creu el 85% dels enquestats per l'organització de consumidors FACUA. La OCU assegura que els preus online rebaixats en realitat amaguen una pujada mitjana del 3%. Fet aquest advertiment m'agradaria comentar el gran culebrot de la setmana: el que ha passat en OpenAI, l'empresa de ChatGPT, i amb el seu fundador i CEO, Sam Altman. En només cinc dies la junta de OpenAI va acomiadar l'alma mater de la start-up que lidera la intel·ligència artificial (IA) per "falta de confiança". La decisió va derivar en una profunda crisi interna, ja que la junta no va informar-ne ni els inversors ni els empleats, que es van revelar. Microsoft, el principal soci de OpenAI amb el 49% del capital i també en contra de l'acomiadament, va anunciar a continuació que fitxava a Altman per liderar un nou equip d'IA avançada i, finalment, la junta fa marxa enrere i reincorpora Altman, que surt reforçat. Wow.

Què hi ha darrere d'aquesta setmana tan caòtica? La pugna entre les dues ànimes que conviuen a OpenAI: una de més disposada a prevenir la humanitat, diuen, dels perills que comporta la IA (la junta, encapçalada per Ilya Sutskever, cofundador i cap científic de la companyia, i Helen Toner), i una altra de molt més pragmàtica que empeny per desregularitzar i monetitzar els avanços de l'esmentada tecnologia (Sam Altman i el seu lloctinent, Greg Brockman), cosa que l'actual estructura de la companyia no permet. A què es deu aquesta pugna? Sembla que al descobriment d'una nova eina, molt més intel·ligent, batejada com Q* (Q-Star). Té capacitats matemàtiques similars a les d'un graduat i continuarà aprenent, la bomba. I és que una cosa és saber escriure i una altra cosa resoldre problemes matemàtics. El professor Esteve Almirall ho analitza de meravella en aquest article.

Aquest dijous, precisament, el ChatGPT celebrarà un any de vida. El 30 de novembre serà una de les dates que apareixerà subratllada als llibres d'història. El tema de la intel·ligència artificial sí que dona per prendre's un respir, llarg, i meditar cap a on anem.

La meva selecció setmanal

  1. Una cosa que ja veurem si es converteix o no en serial és el futur del Grup Planeta. Una de les notícies empresarials de l'última setmana ha estat el coneixement que una de les tres branques familiars, la dels Lara García, que ostenten un terç de la propietat del grup, després de la mort de Maribel Lara Bosch el mes d'agost passat, ha encarregat a la consultora Morgan Stanley la venda del seu 33% de capital. Però no serà una tasca fàcil: fonts del sector editorial i financeres expressen els seus dubtes a ON ECONOMIA perquè, resumint-ho molt, el comprador no podria intervenir en la gestió, rebria poc dividend, no tindria una sortida fàcil i el negoci editorial i de la televisió no és entre els més rendibles. Xavier Alegret explica aquests reptes i Josep Maria Casas fa un retrat de la família Lara: tres generacions i vuit cosins.
     
  2. Economia per a la teva butxaca. Quan s'apropen aquestes dates és el moment de planificar els impostos que es pagaran en la pròxima declaració de l'IRPF el maig de 2024. Plans de pensions, compensació de determinats guanys patrimonials amb pèrdues, rendes vitalícies, habitatge habitual, donatius... Tot a l'abast d'un click.
     
  3. Una start-up sostenible. Sisco Sapena el fundador de la tecnològica cotitzada Lleida.net va crear en gener la companyia d'hidrogen verd H2PLT. El model de negoci es basa en la venda d'hidrogen creat per energia solar, la seva conversió en electricitat durant la nit i la venda al mercat a l'engròs. Sapena ha presentat oficialment la sol·licitud per sortir a borsa al BME Scaleup, el mercat de capitals per a empreses emergents. L'objectiu de H2PLT és aconseguir 15 milions d'euros en els pròxims mesos. Ho explica Maria Teresa Coca Fàbregas.
     
  4. Moltes vegades no hi ha més remei que fer-se autònom per sobreviure. Sens dubte que és un emprenedor, però la seva motivació és una altra, en parlava a ON ECONOMIA fa unes setmanes Fernando Trias de Bes. Només cal fer un volt per qualsevol carrer per adonar-se de la quantitat de bars o botigues sense, aparentment, un valor afegit diferencial. Moltes vegades em pregunto com es guanyen la vida. D'això i de tot el que incumbeix als treballadors autònoms parla el secretari general de la Unió Professional de Treballadors Autònoms (UPTA), UPTA Espanya, Eduardo Abad, en aquesta entrevista amb Juan Ferrari San Juan. Abad exclama què fa un paleta en una bastida amb 63 anys o un camioner autònom, i demana un esforç perquè s'apugin les pensions en determinades situacions.
     
  5. És conegut que Espanya lidera el trist rànquing de països amb més taxa d'atur juvenil entre els països desenvolupats: el 27,4%, per davant de Costa Rica (27,1%), Suècia (24,9%) Grècia (23,6%) la Xina (21,3%) o Itàlia (21,3%). Es coneix menys que els aturats de més de 50 anys ja superen als de menys de 30, en termes absoluts. En el tercer trimestre van superar les 870.000 persones i representen el 30% de tots els aturats espanyols que busquen una feina de forma activa, segons un estudi de Fedea (Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada). Espanya és on més ha crescut l'atur entre els majors de 50 anys i representen el 27% d'aturats de la UE, 17 punts més que el 2005. Les ofertes que reben són inestables, amb jornades llargues i salaris baixos. Aquest article de Juan Ferrari San Juan té molts més detalls. Per sort, les pimes -que són les que generen més ocupació- han millorat la seva disponibilitat a incorporar personal major de 45 anys, segons l'últim informe de Fundació PIMEC.
     
  6. Si vols actualitzar el teu CV no et perdis el consell de 'La meva primera vegada'. Aquesta setmana Sara Casas Bertran t'explica com fer un bon currículum que impressioni els reclutadors dels departaments de recursos humans.

Això és tot per avui. Si tens qualsevol proposta, idea o suggeriment, o vols consultar-nos alguna cosa, escriu-me a pausa@oneconomia.com.

Gràcies per informar-te en ON ECONOMIA i una abraçada!

Serafí del Arco

 

PD: Llegeix totes les notícies econòmiques a ON ECONOMIA. Si no vols perdre't res, segueix-nos a LinkedIn, Twitter i baixa't la nostra app per a Android i iOS.