El Banc Central Europeu (BCE) ha adjudicat aquest dimarts 18.558,60 milions d'euros a un tipus fix 4% en la subhasta principal de refinançament que duu a terme setmanalment i amb venciment a set dies per satisfer les necessitats de liquiditat en el sistema bancari, el que suposa la xifra més elevada demandada per les entitats des de març de 2017 davant de l'imminent venciment de part de les TLTRO –conegudes popularment com a 'litrones' – desplegades pel banc central.

D'aquesta manera, la liquiditat requerida en l'operació setmanal de refinançament celebrat aquest dimarts pel BCE amb un tipus fix del 4% i adjudicació plena suposa multiplicar gairebé per quinze els 1.244 milions d'euros sol·licitats per la banca europea la setmana passada i la xifra més elevada des de març de 2017. L'elevat nivell de liquiditat és un dels motius pel qual els bancs espanyols es resisteixen a elevar la remuneració dels dipòsits bancaris, per la qual cosa la retirada de la facilitat de la liquiditat del BCE podria invertir la tendència.

Així mateix, l'institut emissor ha constatat un increment també en el nombre de bancs participants en l'operació, amb un total de 75 entitats, davant les 41 de la setmana anterior.

L'augment en la demanda de liquiditat per part dels bancs de l'eurozona, la identitat de la qual es desconeix en tractar-se de peticions cegues, es produeix uns dies abans que aquest divendres es produeixi el venciment d'uns 477.000 milions d'euros corresponents a les línies TLTRO desplegades pel BCE per alleujar les tensions de liquiditat del sector durant la pandèmia, en la qual cosa serà la reducció més gran del balanç de la institució en una única sessió.

Referent a això, el BCE ja avançava, després de l'última reunió del seu Consell de Govern per abordar la política monetària de l'eurozona, que, a mesura que les entitats de crèdit reemborsin els imports obtinguts en el marc de les operacions de finançament a termini més llarg amb objectiu específic (TLTRO), el Consell de Govern avaluarà periòdicament la forma en què aquestes operacions i els seus actuals reemborsos estan contribuint a l'orientació de la seva política monetària.

Terminis coneguts

En aquest sentit, la presidenta de la institució, Christine Lagarde, va indicar llavors que aquests préstecs es van atorgar per terminis de tres anys i el seu venciment ara es coneix i s'ha conegut des de fa molt temps. "En realitat, era tan conegut que hauria d'haver estat molt més alt que això, però prenem mesures per evitar que tinguéssim aquest tipus d'efecte penya-segat d'un reembors massiu que hauria superat el bilió d'euros", explicava Lagarde.

"Els bancs ho saben, ho han sabut. Han fet els seus plans de finançament per respondre a la situació. En qualsevol cas, tenim les facilitats normals disponibles, si alguna vegada fos necessari," apuntava la francesa.

Sobre aquesta qüestió, fonts pròximes al supervisor van comentar a Europa Press la importància que els bancs de l'eurozona tornin a fer ús de les diferents facilitats de crèdit, després que potser haguessin perdut alguna cosa la pràctica en els últims anys.