Espanya i Bèlgica volen impulsar un fons europeu per millorar els esquemes de protecció social al bloc i una carta de drets socials i laborals, propostes incloses en un document oficiós que remetran a la Comissió Europea (CE).

El document serà presentat al Fòrum Social que es realitza aquest dissabte a Porto (Portugal) per la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social d'Espanya, Yolanda Díaz, i el viceprimer ministre i ministre de Treball i Economia de Bèlgica, Pierre-Yves Dermagne. L'objectiu és "avançar en els drets socials, millorar les proteccions socials i tots els problemes del món del treball", va explicar Díaz en declaracions a EFE després d'una reunió bilateral amb Dermagne.

"Som davant d'una Europa profundament envellida i que té el repte d'abordar les dues grans transicions, l'ecològica, però també la digital", va recordar la vicepresidenta, que va defensar que han d'incloure al món del treball. La proposta d'Espanya i Bèlgica busca, d'una banda, millorar els esquemes de protecció social a Europa, com ja va aconseguir el SURE -l'instrument per finançar mesures d'ocupació per la pandèmia-, ja que hi ha d'haver "un fons europeu per abordar des dels Estats membre les grans transformacions" que estan per davant.

"I a més que tinguem una reflexió fiscal financera diferent per a l'abordatge justament d'aquestes inversions socials, que tinguin tractaments també fiscals en el disseny europeu singularment diferents", va assenyalar Díaz.

El document conjunt també inclou una carta de drets socials i laborals que aporti "certeses" al món del treball i "garanties" als treballadors. La vicepresidenta segona es va mostrar satisfeta pels avenços al mecanisme de convergència social europeu, una altra iniciativa conjunta d'Espanya i Bèlgica presentada el 2021 i a què es donarà "sortida definitiva" durant la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (UE) que engega l'1 de juliol.

"Estem intentant implementar els drets socials i posar-los en el centre de les discussions", va dir, per la seva part, el viceprimer ministre belga, que va destacar el "repte" per convergir les situacions dels drets socials i de l'economia.

Compte enrere per a la presidència espanyola

En el marc del Fòrum Social, Díaz també va mantenir una reunió de treball "intensa" amb el comissari europeu de Treball i Drets Socials, Nicolas Schmit, en la qual es van abordar temes que formaran part de la presidència espanyola de la UE. Espanya vol donar dimensió a l'Europa social i està molt atenta al possible acord de treball a distància i la desconnexió digital que treballen els agents socials."Seria molt important que això forgés i que puguem continuar també donant marge al diàleg social", va defensar la titular espanyola de Treball.

També es va abordar el debat que ja hi ha a la UE sobre el treball a les plataformes digitals i l'experiència espanyola en aquest àmbit. "És possible una economia digital, sempre de la mà del respecte dels drets humans fonamentals, però també l'acompanyament dels drets laborals", va afirmar.

L'agenda de Díaz a Porto inclou a més trobades amb la ministra de Treball de Portugal, Ana Mendes Godinho, i el viceprimer ministre i ministre de Treball d'Eslovènia, Luka Mesec. El Fòrum Social, que es realitzarà cada dos anys a Porto, reprèn els treballs llançats a la mateixa ciutat el 2021 per impulsar el pla d'acció del Pilar Social de la UE