Al Japó, Kakebo és una manera popular per a les llars de gestionar les seves finances. Tanmateix, és més que un sistema de pressupostos, ja que se centra en una manera conscient i deliberada de gestionar els diners. Implica diferents accions: documentar els ingressos i les sortides, així com pensar amb cura en on es gasten els diners. La paraula Kakebo es tradueix, a grans trets, com a "llibre de diners de la llar", i en la seva forma més senzilla, això és exactament el que és: un diari que utilitzeu per anotar els vostres objectius monetaris i fer un seguiment dels vostres ingressos i despeses. El que diferencia Kakebo d'un diari de diners estàndard, però, és que el procés està dissenyat perquè observeu i reviseu els vostres hàbits monetaris i introduïu millores. 

Kakebo va ser presentat l'any 1904 per Hani Motoko, coincidint amb la publicació de la primera revista femenina del Japó com una manera d'ajudar les mestresses de casa a gestionar les finances de la seva llar de manera eficaç. Originalment, Kakebo era un procés que implicava anotar els ingressos i les sortides en paper, però des d'aleshores ha crescut massivament en popularitat i la gent utilitza una sèrie de mètodes per documentar el seu Kakebo. Per exemple, poden utilitzar revistes, fulls de càlcul, aplicacions i molt més dissenyats especialment.

La principal diferència entre Kakebo i altres mètodes de pressupostació és que us demana que tingueu en compte les vostres motivacions a l'hora de gastar diners. La majoria de nosaltres tenim una connexió emocional amb els nostres hàbits de despesa i Kakebo us demana que considereu per què gasteu diners de la manera que ho esteu fent. El procés de Kakebo inclou tres passos principals: a cada etapa se us demana que penseu en el vostre enfocament dels diners i són:

  • Planificació: quan planifiqueu el vostre pressupost, haureu d'anticipar com gasteu els vostres diners, assignant una determinada quantitat a categories, com ara necessitats, desitjos i emergències.
  • Despeses: a mesura que gasteu els vostres diners, se us demanarà que penseu dues vegades en cada compra que hàgiu fet i que l'afegiu a una categoria concreta. Veuràs que determinades categories creixen més de pressa o més lent que d'altres, cosa que podria fer-te reconsiderar els teus hàbits de despesa durant el mes.
  • Reflexió: quan arribi el moment de revisar les teves finances, tindràs una visió de com has gastat diners durant el mes. Notaràs quant has gastat en cada categoria. Haureu de demanar-vos que considereu com la vostra despesa mostra quines àrees de la vostra vida valoreu més.

A qui va dirigit?

Qualsevol pot crear el seu propi Kakebo. La seva flexibilitat i senzillesa fan que s'adapti a les necessitats de diverses persones. Kakebo se centra a millorar les teves finances de manera conscient i sostenible, de manera que podria ser una opció especialment bona per a qualsevol persona que vulgui adoptar un enfocament més considerat als seus diners i crear nous hàbits financers positius. Quan creeu el vostre Kakebo, intenteu escriure les coses a mà, ja que la idea és dedicar-vos més temps i fer més esforços per tenir en compte les vostres despeses. Intenta pensar en mantenir el teu Kakebo com una activitat agradable i, fins i tot relaxant. No necessiteu res més que un llapis i un paper per començar. Tanmateix, si és la primera vegada que creeu el vostre propi Kakebo, potser voldreu invertir en un diari especialment dissenyat per animar-vos a fer un seguiment. Amazon té diverses opcions que us agradaria considerar.

Els experts troben que és un mètode més efectiu que els altres, ja que els seus usuaris escriuen els elements pressupostaris a mà en temps real. L'escriptura a mà millora la memòria, segons alguns estudis, i és un procés meditatiu i reflexiu. Escriure els detalls d'una compra triga més temps que connectar números a un ordinador o telèfon. El sistema de categories de Kakebo et fa donar una segona mirada a cada compra. No vaig poder automatitzar cap part del procés, com podria, per exemple, introduir despeses recurrents en una aplicació de pressupostos electrònics i després deixar-les fora del cap. En canvi, vaig tenir l'oportunitat de pensar com totes les meves despeses reflectien els meus valors i prioritats. I quan cal decidir-se per comprar alguna cosa a la columna "desitjos" o "cultura", es dona més confiança en fer una elecció intel·ligent, que no pas una compra impulsiva.