Cinc coses que m’hauria agradat saber abans de ser autònoma. Poden ser obvietats, però no ho són quan el terreny de l'autònom et resulta totalment desconegut.

Te les repassem punt per punt:

1.- Deixar clar als teus clients que els teus horaris te’ls marques tu. Més d’un es pensa que té un assalariat en comptes d’un autònom. Establir les regles del joc prèviament és bàsic. D'altra banda, el darrer pacte per a la legislatura entre el PSOE i Sumar contempla una reducció de la jornada laboral setmanal que passaria a 38,5 hores el 2024 a 37,5 hores el 2025. Altres mesures laborals són la pujada del salari mínim interprofessional, la millora de l'acomiadament relacionat amb causalitat, així com la regulació dels contractes de relleu, aquells que s'executen quan un treballador sol·licita la jubilació parcial i es contracta un altre treballador per cobrir la plaça. Segons el comunicat, les mesures proposades tindran un impacte negatiu en l'activitat de les empreses, especialment a les pimes i autònoms, i, per tant, en el creixement de l'economia i la creació d'ocupació a Espanya. Assenyalen que resulta sorprenent que l'acord abordi qüestions pròpies del diàleg social, com ara aspectes rellevants relacionats amb la jornada laboral, sense la participació dels interlocutors socials. CEOE, CEPYME i ATA consideren que aquestes mesures mostren un afany intervencionista evident i són un atropellament al paper constitucional dels agents socials. Les organitzacions empresarials argumenten que es poden explorar noves fórmules de repartiment entre temps de treball i temps de descans o lleure, però aquesta regulació ha de sorgir de la negociació col·lectiva i no com a resultat d'una imposició legal. La regulació de la jornada laboral s'ha d'abordar de manera específica, tenint en compte les necessitats organitzatives de cada sector i empresa, així com el marge de productivitat suficient.

2.- Tenir un bon gestor al teu costat que actualitzi constantment tots els canvis fiscals que et poden afectar. Evita sorpreses desagradables i temps perdut si t’has de dedicar a gestionar la paperassa de l’administració. Però hi ha més. Internet va arribar per fer-nos la vida més fàcil i per ajudar-nos a digitalitzar tot el que abans només estava en paper i, encara que els seus beneficis es compten per desenes, també són molt extenses les amenaces i riscos que la xarxa comporta. Has de tenir molt present la ciberseguretat i la importància que té per al teu negoci. Segons l'últim informe Cyber ​​Threats and Trends del National Cryptoological Center, que depèn del National Intelligence Center, el 2020 va ser l'any en què es van produir més incidents de seguretat que mai i més digitalització forçada de les empreses, sistemes educatius o sanitaris, que donava a tot tipus d'actors hostils nombroses oportunitats d'actuar. Si el que vols és protegir la teva xarxa, el teu negoci i la teva informació i la dels teus clients, és necessari que facis una correcta gestió de les contrasenyes als teus dispositius, que evitis la connexió a qualsevol xarxa wifi oberta o que canviïs tant el nom com la contrasenya que per defecte porten les xarxes wifi personals. Així mateix, és recomanable que comprovis sempre que la informació sigui veraç. Gràcies a l'immens teixit que facilita la xarxa és possible assolir grans èxits mitjançant el treball col·lectiu, però també sorgeixen alguns problemes. El moviment de la informació és ràpid, però aquesta informació no sempre és verídica ni contrastada i, de vegades, està motivada per interessos nocius.

3.- Tingues en compte els tancaments trimestrals i valora si et surt més a compte pagar els impostos en diferit o al comptat. Sempre has de tenir una petita guardiola feta. D'altra banda, fins ara, per poder ajornar el pagament, el deute amb Hisenda havia de ser superior a 300 euros i inferior a 30.000 euros i calia estar al corrent de pagament tant amb l'Agència Tributària com amb la Seguretat Social. Tot i això, el Ministeri d'Hisenda ha publicat recentment una ordre per la qual s'eleva el límit exempt d'obligació d'aportar garantia a les sol·licituds d'ajornament o fraccionament de pagaments a 50.000 euros.

4.- L’IVA el cobres tu, però ets senzillament un transmissor d’aquest impost a la Hisenda Pública. És bo no oblidar-se’n per evitar disgustos quan et toca fer els pagaments corresponents. Has de saber que durant el segon dia del IV Fòrum d'Emprenedors i Autònoms, organitzat per la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), es va anunciar una reforma fiscal important. La directora del Departament de Gestió Tributària de l'Agència Tributària, Rosa Prieto, va avançar que s'està considerant una exempció de la presentació trimestral de l'IVA per als autònoms la facturació anual dels quals no superi els 85.000 euros. Aquesta mesura podria suposar un estalvi significatiu de temps i recursos per als treballadors autònoms, i els permetria centrar-se en altres àrees importants del seu negoci.

5.- Mira de desgravar-te tot el que sigui possible, però no et passis de llest. Imprescindible? Guardar-ho tot: rebuts, tiquets, contractes… Quan dic tot és tot. A tall d'exemple, en els casos en què el contribuent afecti parcialment el seu habitatge habitual al desenvolupament de l'activitat econòmica, les despeses de subministraments d'aquest habitatge, com ara aigua, gas, electricitat, telefonia i Internet, en el percentatge resultant d'aplicar el 30% a la proporció existent entre els metres quadrats de l'habitatge destinats a l'activitat respecte a la superfície total, llevat que es provi un percentatge superior o inferior.