12/07/2018

Alemanya refusa extradir Puigdemont per rebel·lió, i estudiarà la malversació

Nou revés a la justícia espanyola. Avui el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein ha decidit extradir a Espanya el president Carles Puigdemont per un presumpte delicte de malversació de fons públics, però no pas per un presumpte delicte de rebel·lió ni de sedició, com demanava el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Això vol dir que si Puigdemont és extradit a Espanya, en cap cas no pot ser jutjat per cap dels altres dos delictes de què l’acusava el magistrat del Suprem. El president a l’exili continuarà estant en llibertat a Alemanya amb el mateix règim que fins ara —la Fiscalia volia que el tornessin a tancar—, pot recórrer la decisió de la justícia alemanya i, a més, l’extradició només es farà efectiva si així ho aprova la fiscalia alemanya.

El tribunal sustenta que els actes que denunciava Llarena no encaixen amb el delicte alemany d’alta traïció ni de pertorbació de l’ordre públic —delicte també proposat per la justícia espanyola per si l’alemanya no acceptava els càrrecs per rebel·lió— perquè confirma que mai hi ha hagut violència. “S’ha descartat la responsabilitat penal per trencament de la pau perquè a Carles Puigdemont només li preocupava la celebració del referèndum. No era un “líder espiritual” “d’una violència”, subratlla la interlocutòria.

D’altra banda, el tribunal sí que admet l’extradició per malversació perquè consideren que “les autoritats espanyoles acusarien justificadament Carles Puigdemont de ser coresponsable d’incórrer en obligacions financeres amb l’erari públic. La confirmació d’aquestes acusacions en resultats ha de ser aclarida exclusivament en el context del procés penal espanyol”.

Torra lidera el clam massiu per l’alliberament dels presos i per reivindicar l'1-O
Editorial José Antich Editorial José Antich