Patrimoni de la humanitat designat per la UNESCO, Toledo és un meravellós compendi de la història d'Europa que es pot visitar un dia. A tota la ciutat, es pot sentir la coexistència històrica i única de les cultures àrab, jueva i cristiana que han adornat els carrers de Toledo al llarg dels segles.

Què fer a Toledo en un dia

La seva estampa al cim d'un turó envoltat pel riu Tajo és una de les icones del paisatge espanyol i una inigualable i inspiradora panoràmica del que l'ésser humà pot construir amb el seu talent, la seva voluntat i el seu coneixement.

A més, és sorprenentment a prop de Madrid. A 70 quilòmetres de la capital d'Espanya, es pot arribar a Toledo amb el tren d'alta velocitat, l'AVE, en tot just mitja hora. I un altre avantatge és que no és necessari el cotxe a Toledo: és una ciutat petita i molt transitable a peu, amb encantadors carrers estrets i tones de vistes al camp que ofereixen una agradable escapada d'un dia de les multituds de Madrid. Repassem els indrets imperdibles de Toledo per veure en un dia.

Alcàsser de Toledo

És una impressionant fortificació de pedra situada sobre la ciutat. Alguna vegada va ser el lloc d'un palau romà, però va ser restaurat al segle XVI pel llavors rei d'Espanya. Poc després, els terrenys van ser destruïts durant una de les batalles més importants de la Guerra Civil.

Avui dia, totalment renovat, es destaca per la seva mida esplèndida i per les seves quatre torres que s'eleven des de cada cantonada. Està obert al públic perquè gaudeixi tant del seu interior com de les fantàstiques vistes del paisatge circumdant.

Santa Església Catedral Primacial

La Santa Església Catedral Primacial de Toledo, o simplement la Catedral de Toledo, data del segle XIII i ofereix un excel·lent exemple de l'arquitectura gòtica a Espanya amb influències mudèjars. A l'interior, increïblement ornamentat, destaquen l'altar major, el retaule i la sagristia.

La bonica agulla de l'església es pot veure des d'infinitat de carrerons al llarg i ample de la ciutat. Està oberta al públic cada dia de la setmana, encara que tancat als visitants durant els serveis.

El Call

El Call de Toledo és la part de la ciutat on el gruix de la comunitat jueva va triar viure durant l'edat mitjana. Al barri s'accedeix a través de la porta del Cambrón de Toledo, un dels monuments més curiosos de la ciutat, i destaca pels seus mercats, els seus antics balnearis i els seus llocs de culte.

Els ponts de Toledo

Dos ponts d'un valor excepcional travessen el riu Tajo, sota les muralles de la ciutat. El pont d'Alcántara ofereix la vista clàssica de Toledo. Té elements que daten de l'època romana i medieval i una fortalesa cridanera en el fons. I el pont de San Martín es troba a l'altre costat de la ciutat i també compta amb una excel·lent vista. Aquí es troba la tirolina urbana més llarga d'Europa.

Puente de San Martín / Pixabay
Pont de San Martín / Pixabay

Museu del Greco

És imperdonable anar a Toledo i no visitar el museu del Greco, l'únic d'Espanya dedicat a la figura del pintor renaixentista de Creta. Considerat com el primer gran geni de la pintura espanyola i un dels pintors més originals i interessants del segle XVI europeu, l'obra del Greco ha marcat la història universal de la pintura.

Monestir de San Juan de los Reyes

Una de les millors coses per fer a Toledo i un magnífic exemple de l'arquitectura gòtica isabelina. El monestir va ser construït originalment per celebrar el naixement del fill del rei Ferran II d'Aragó. Si bé l'exterior és digne de veure, el pati amb capitells ornamentats és veritablement l'estrella d'aquest bonic edifici.