El Gran Ducat de Luxemburg és un petit país sense sortida al mar, ubicat entre França, Bèlgica i Alemanya i del que sentim a parlar, per exemple, durant el Festival d'Eurovisió i poques vegades més. Tanmateix, amaga diversos atractius que fa que visitar-lo durant dos o tres dies de camí a altres països, valgui la pena.

Té una gran riquesa cultural, històrica i natural. Tot això en un país de 2.586 quilòmetres quadrats, només major que dues províncies espanyoles: Biscaia i Guipúscoa. A menys de dues hores i mitja de Barcelona amb avió, la seva capital, Ciutat de Luxemburg, està experimentant grans canvis a mesura que s'esforça per mantenir el seu estatus com un actor rellevant a la Unió Europea.

Per ser un gran desconegut i un lloc de pas en viatges a països com Alemanya o Bèlgica, desgranarem alguns dels seus atractius més grans.

  • Mobilitat

Prop de 200.000 viatgers arriben a Luxemburg cada matí des de les rodalies de Bèlgica, França i Alemanya i les prediccions són que això es triplicarà en els pròxims 40 anys.

Per combatre l'efecte sobre el canvi climàtic, s'ha introduït un nou i elegant sistema de tramvia per moure's de forma ordenada i ràpida per la ciutat. Units per un funicular i un ascensor panoràmic gegant, els automòbils van perdent el seu protagonisme a passos gegantescos.

  • Nucli antic de Luxemburg

Excel·lentment conservat, el centre històric és una meravella en el que destaca la seva fabulosa arquitectura. A més dels edificis acuradament conservats, les places tranquil·les i els ponts antics destaquen en la part antiga de la capital.

Un dels ponts més impressionants és el Gran Palau Ducal del segle XVI, l'antiga casa del Gran Duc de Luxemburg. Ara s'utilitza per a ocasions d'estat i casaments i té els seus propis guàrdies.

El Pont Adolphe té un arc de dos pisos i és un gran punt de referència si perdem l'orientació a la ciutat. Creua'l i veuràs el que sembla un poderós castell, però en realitat és la seu d'una caixa d'estalvis.

  • Casemates du Bock

Luxemburg ha vist una bona quantitat de batalles al llarg dels segles i és famós per la seva fortalesa medieval que el protegia dels enemics. Pots submergir-te sota terra i explorar el laberint de 17 km de túnels de pedra que formen les Casemates du Bock. Va ser un important refugi per a vilatans de l'indret i soldats durant la Primera i Segona Guerra Mundial.

  • La zona de Kirchberg

L'àrea de Kirchberg està connectada amb la part antiga pel pont Grand Duchess Charlotte. És la casa del Tribunal de Justícia de la UE ubicat a dos gratacels daurats a l'estil de James Bond i també és on són els nous diners gràcies a la seva vasta col·lecció de bancs globals.

Centre financer de Luxemburg
Centre financer de Luxemburg / Unsplash

La riquesa de la ciutat no es representa millor que la impressionant estàtua del banquer alt que s'erigeix en l'entrada del districte bancari. Va ser creat el 2002 per un grup d'artistes alemanys anomenats "Inges Idee". Amb una altura de vuit metres davant el Deka Bank, és un símbol de progrés, guanys i un futur optimista.

  • Àrea de Pfaffenthal

Els diners de la UE han permès que l'àrea d'habitatges tradicionals de Pfaffenthal a la part inferior de la vall d'Alzette es connecti amb la ciutat principal a través d'un enorme ascensor de vidre que l'eleva a 71 metres d'altura en segons i permet magnífiques vistes de la vall verda.

A baix, en l'àrea de Pfaffenthal, hi ha cases d'estil antic, restaurants i cases per a ancians que semblen castells.

  • Parc d'atraccions Schueberfouer

Entre agost i setembre, els veïns s'apropen al parc d'atraccions Schueberfouer, un esdeveniment tradicional que va començar el 1340 després que Joan el Cec, comte de Luxemburg, el fundés. Està enterrat a la cripta de la propera Catedral de Notre-Dame i l'exposició mostra com la fira ha canviat de les seves muntanyes russes de fusta i competicions d'homes forts a les atraccions modernes d'avui.

El Museu de la Ciutat de Luxemburg té una exposició meravellosa al parc d'atraccions que mostra algunes diversions estranyes i sorprenents al llarg dels segles.

  • Monument a Gëlle Fra

El 1923, es va construir el monument Gëlle Fra per commemorar els luxemburguesos que van perdre la vida en la Primera Guerra Mundial. Dalt del cel, la dama originalment contemplava la ciutat. El 1940, els alemanys van fer caure l'estàtua, però el 1984 va tornar a ocupar el seu lloc.

  • Dinar i tradicions

Els luxemburguesos reben influència de França i Alemanya pel seu amor pel menjar i la part tradicional de la ciutat està atapeïda d'encantadores carnisseries, pastisseries, botigues de xocolata a l'antiga i un munt de restaurants.

La Place d'Armes és un gran exemple amb un menjar ràpid per portar en un d'extrem i un restaurant amb estrelles Michelin en l'altre; de fet, 8 restaurants tenen 12 estrelles Michelin entre ells. Els dinars tradicionals inclouen pernils, pastissos de patata, salsitxes i pastissos molt dolços.

Castell de Vianden
Castell de Vianden / Unsplash
  • Les Ardenes

Un autobús recentment llançat permet escapar-se de la ciutat amb relativa facilitat i viatjar uns quants quilòmetres a algunes de les millors vistes de Luxemburg, a les verdes Ardenes.

A dalt, es troba un dels millors castells del país, Vianden, que data del segle X i una de les fortaleses més grans a l'oest del Rin. Fins a principis del segle XV, va ser la seu dels influents comtes de Vianden, que tenien estrets vincles amb la família reial de França i la cort imperial alemanya. A partir de llavors va passar per herència a la Casa de Nassau. 1820, sota el regnat del rei Guillem I d'Holanda, el castell va ser venut peça per peça i va caure en mal estat. Va ser salvat per l'estat el 1977 i restaurat a la seva antiga glòria. Arribar a ell des de l'estació del telefèric dona un agradable passeig pels seus boscos.