Un profund congost tallat per dos rius fereix la terra, formant una bonica i vella cicatriu. En els seus pendents esglaonats, s'agafen els boscos de roures, castanys i vinyes. Més amunt, els monestirs romànics vigilen l'horitzó i alguns miradors permetin gaudir de l'inigualable panorama sobre un món que no ha canviat i que mai no canviarà.

La Ribeira Sacra és un dels paratges menys coneguts de la península Ibèrica. El seu nom significa les riberes sagrades del riu i, de fet, la màgia d'aquest lloc gira entorn de dos rius principals, el Miño i el Sil, que dibuixen un entorn fantàstic, en la seva tortuosa recerca d'una sortida a l'Oceà Atlàntic.

Tot aquí convida a respirar, relaxar-se i sentir-se viu. El riu Sil llaura durant els seus últims 35 quilòmetres un canó de parets de granit de fins a 600 metres de profunditat. Després, desemboca al riu Miño, a prop d'Os Peares. En el seu transcurs, la seva força natural es veu alleujada per uns dics, que permeten realitzar agradables passejos amb vaixell i endinsar-se al colpidor congost.

Més que miradors, admiradors

De la Ribeira Sacra es gaudeix sobretot des de dalt. Es poden comptar almenys 36 increïbles miradors on admirar la feina del riu durant milions d'anys. Distribuïts al llarg dels dos cursos principals, Miño i Sil, aquí tens una selecció dels més atractius.

- O Cabo do Mundo i Cabezoás. El primer, situat sobre el meandre més famós del riu Miño. El segon, mirant un altre meandre, el del riu Sil.

- Pena do Castelo, A Capela i As Penas de Matacá, que et permetran contemplar les millors vistes sobre els bancals de cultiu i el riu.

- O bambán do Solpor i Cellers Terra Brava. Es tracta de dos gronxadors amb vistes, una delícia per a instagramers i bloguers. El de Cellers Terra Brava és l'únic privat, només accessible com a part de la visita als cellers.

Retira't a un monestir

La Ribeira Sacra està considerada com la principal concentració de romànic rural d'Europa, amb 85 monestirs, 18 dels quals es poden visitar. A què es deu la seva profusió? Les fèrtils terres, la inaccessibilitat, el recolliment i la pau de la zona van atreure a moltes ordres monàstiques des dels inicis de la cristiandat. Lluny del mundanal soroll, al costat del riu sagrat, l'esperit s'alegra i l'ànim s'eleva. Pots experimentar per tu mateix el misteri i el valor d'un agradable retir als monestirs més destacables de la comarca.

- Santo Estevo està situat al cor de la Ribeira Sacra, i va ser un dels monestirs més poderosos de la zona: nou bisbes van decidir passar aquí els seus últims dies. Avui és hotel de luxe on et pots allotjar.

- Monestir de Santa Cristina De Ribas de Sil, un d'aquests llocs màgics que quedaran en la teva memòria. Envoltat per un bosc de castanyers, aquest monestir, construït a finals del segle XI, s'alça sobre un meandre del riu Sil.

- San Pedro de Rocas sembla estar fos als penyals. Probablement, va ser un dels primers llocs on la vida solitària dels eremites es va convertir en una vida comunitària.

Pendents del río Sil / Pixabay
Pendents del riu Sil / Pixabay

Vinyes i naturalesa

Ribeira Sacra viu amb i per al vi. Els romans van trobar or en aquestes terres, però a canvi van deixar aquí unes vinyes excepcionals. Es diu que els cèsars demandaven els vins d'aquesta zona. Els monjos van millorar després l'activitat vitivinícola, conreant terrenys aspres i impossibles, en angles del 50% al 85%: fins i tot avui, a alguns d'aquests terrenys només es pot accedir pel riu, amb vaixell.

Però aquest lloc també és un paradís per als senderistes. Com el Camí de Santa Cristina, amb formidables vistes al canó del riu Sil i patrimoni cultural. El Sender Vinyes de Belesar (PR-G 183), un camí fàcil que travessa vinyes. I el Sender del canó del riu Mao (PR-G 177), circular i que exigeix una cosa d'esforç, però que val totalment la pena.