Cèlebre per la seva magnífica catedral gòtica, la ciutat medieval de Burgos és una parada important en el Camí de Sant Jaume i va ser la capital de Castella des del segle X al XIV. I, per descomptat, és la ciutat de Rodrigo Díaz de Vivar, la llegenda que va inspirar El Cantar del mío Cid. Aquesta intrigant ciutat històrica ha conservat el seu encant del vell món, que es trasllueix als exquisits monuments antics, els pintorescos carrers empedrats i els passejos ombrejats.

Burgos és un lloc agradable per passar un gran dia gaudint tant de les ruïnes de l'antic castell al cim del turó com dels acollidors restaurants al costat del riu. A més, la visita als seus innombrables monestirs i esglésies ofereix una experiència espiritual inspiradora, així com l'oportunitat de veure obres mestres de l'art medieval i renaixentista.

Catedral de Burgos

Al peu del turó del castell de Burgos es troba la Catedral de Burgos, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, una obra mestra de l'arquitectura gòtica espanyola. La profusió de decoració escultòrica i les grandioses proporcions fan d'aquesta catedral una de les més impressionants d'Espanya i la tercera més gran després de les catedrals de Sevilla i Toledo. Construïda amb pedra calcària blanca, la catedral és famosa per la seva elegància i sentit de l'harmonia.

Monestir de Santa María la Real de Las Huelgas

Una atracció històrica de visita obligada, Las Huelgas és un monestir cistercenc medieval i Panteó Real dels reis de Castella. El Monestir de les Vagues va ser originalment una residència de camp dels reis de Castella. La paraula vaga significa repòs o relaxació, i d'això hi ha molt aquí, amb l'església, el claustre i la sala capitular. El monestir també exhibeix una col·lecció de preciosos tapissos medievals.

Monestir de les Vagues / Unsplash
Monestir de les Vagues / Unsplash

Museu de l'Evolució Humana

Aquest fascinant museu de paleontologia va ser creat com un lloc per exhibir fòssils trobats en els camps de la Serra d'Atapuerca. Entre els aspectes més destacats de la col·lecció, es troben un fòssil d'homínid de 850.000 anys d'antiguitat i el bifaç "Excalibur", una peça de la indústria lítica, un dels objectes més icònics de la prehistòria i el símbol més antic de la intel·ligència humana.

Castell de Burgos

Al cim del turó, al Parc del Castell, es troben les ruïnes de les antigues fortificacions de Burgos, on podràs veure els fonaments originals del castell i part de l'estructura restant. El castell es va construir per primera vegada l'any 884, quan es va fundar la ciutat, i ha suportat molts desastres, sobretot un incendi el 1736 i un assalt devastador el 1813 de l'exèrcit de Napoleó.

Arc de Santa María

Custodiant l'entrada al nucli antic, la Porta de Santa María s'alça al final del Passeig de l'Esperó, davant el Pont de Santa María. Es va construir originalment al segle XIV com un arc triomfal en honor de l'emperador Carles V. L'arc està flanquejat per dues torres semicirculars, la qual cosa li dona l'aparença d'un castell, i presenta estàtues d'herois i reis castellans.

El Passeig de l'Esperó

A l'ombra dels plàtans i vorejat de cafeteries i botigues, el Passeig de l'Esperó és el passeig favorit dels burgalesos. Aquest agradable camí s'estén al llarg del riu Arlanzón, des del Pont de Santa María fins al Pont de San Pablo, no lluny de la Catedral de Burgos.

Casa del Cordó

També conegut com el Palau dels Condestables de Castella, va ser construït originalment al segle XV i es troba en el centre històric amb vista a la Plaça de la Llibertat. El seu nom comú, la "Casa del Cordón", es deu al cordó franciscà tallat que es troba a la porta principal, una indicació que un rei ha dormit dins.