Diumenge passat, el programa 30 minuts abordava el perill d'extinció de la llengua catalana amb el reportatge Llenguaferits. En aquesta edició apareixien diferents personalitats donant el seu punt de vista i exposant les dificultats de supervivència d'un idioma, el català, que si bé no tenia una resposta unànime per part dels filòlegs, és evident que podria passar a formar de les llengües que poden desaparèixer durant aquest segle si no s'adopten les mesures necessàries. On sí que es posaven d'acord (Víctor Amela a banda) era en l'evidència d'alguns símptomes preocupants.

30 minuts

TV3

Quines dades aportava el programa? Que en només cent anys s'ha esborrat el català de pobles i ciutats que havien arribat a ser monolingües en aquesta llengua. Que el català és residual en l'oci dels nens i els adolescents. Els més joves han deixat de consumir els mitjans tradicionals i els continguts que busquen a la xarxa es fan sobretot en castellà i anglès. O que els catalanoparlants renuncien a la seva llengua en qualsevol situació de conflicte i molt sovint quan es relacionen amb immigrants. Per no parlar dels continus litigis i bloquejos de l'estat espanyol i el menysteniment de l'estat francès que fan difícil que es pugui garantir per llei la supervivència del català.

llenguaferits

TV3

Per Llenguaferits van passar filòlegs com Maria Carme Junyent, Pau Vidal, Francesc Xavier Vila o Neus Nogué; escriptors com Albert Sánchez Piñol i Víctor Amela, músics com Lildami i David Carabén, youtubers com Pol Gisé i Juliana Canet. D'entre totes les intervencions, però, la que més repercussió va tenir va ser una de l'activista cultural Àlex Hinojo, treballador de l'Institut Ramon Llull de la Generalitat, que va intervenir expressant la seva preocupació pel fet de no poder utilitzar la domòtica adreçant-se en català a elctrodomèstics, com ara una "torradora".

alex hinojo

TV3

"Comencem a parlar amb la rentadora, amb la nevera, amb la màquina d'escalfar el pa... I li dius: 'Hola, ponme unas tostadas'... I per què ho hem de fer en castellà, això? Jo a la meva torradora li vull parlar en català", es preguntava Hinojo. Per ell, un repte que encara cal resoldre és poder donar ordres en domòtica i robòtica en català. Divendres, el director de TV3, Vicent Sanchis, es mostrava indignat davant les crítiques i la mofa en la Comissió de Control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), acusant "algunos periodistas y opinadores que hacen befa de todo" i que han caricaturitzat l'opinió de l'expert. Faltava afegir-hi Joan Carles Girauta.

girauta

@girautaoficial

El diputat de Cs al Congrés, en lloc de mirar de parlar amb els molts membres del seu partit que estan abandonant el vaixell taronja els darreres dies, ja sigui en català, en castellà, o en l'idioma que vulgui per tal d'evitar l'èxode massiu, ha preferit fer-ho amb una torradora. Girauta se sent sol, només cal mirar la foto de dalt. Per això ha volgut mantenir una conversa amb el seu electrodomèstic. Encara ha trigat molts dies en pensar un gag que li deu semblar divertidíssim. Deu estar en baixa forma. Però cinc dies després, Girauta s'ha gravat parlant-li en català a la seva torradora. I qui ha corregut ràpidament a ballar-li l'aigua i posar-li emoticones de que estava presenciant la broma més divertida de la història? Inés Arrimadas. La xarxa ha reaccionat. Alguns, parlant amb d'altres electrodomèstics sobre la mateixa Arrimadas:

 Seria millor que Girauta parlés amb la vitroceràmica... a les seves bromes li calen uns minuts més de cocció.