Indignació. És la paraula que avui s'escolta més als passadissos de Televisió Espanyola. El Consell d'Informatius de l'ens ha fet pública una furibunda queixa en contra, precisament, de la direcció d'informatius de la mateixa cadena.

asuntos publicos

TVE

Consideren que aquesta ha vetat dos periodistes que feia molt poc que estaven exercint com a tertulians al programa Asuntos públicos del Canal 24 horas, en el que consideren una nova "purga que va en contra de la pluralidad a la que está obligada RTVE".

En una extensa carta, critiquen que s'hagi ningunejat Fernando Garea i José María Calleja, "dos periodistas que gozan de un amplio reconocimiento dentro de la profesión por su dilatada trayectoria".

garea i calleja

TVE

Garea, després de 9 anys al diari El País, s'incorporava a finals de l'any passat a El confidencial com a adjunt del director per reforçar l'àrea d'informació política. I per marcar de prop al govern de Rajoy, tal i com s'observa en tweets i articles escrits recentment.

José María Calleja va ser redactor en cap de CNN+ i ha col·laborat assíduament amb Al rojo vivo a La Sexta o Julia en la onda, amb Julia Otero.

carmen tomas

TVE

ana samboal

TVE

Tant ell com Garea han estat substituïts "en una decisión sin precedentes", per Carmen Tomás i Ana Samboal (a qui veuen a les fotografies) , amb un perfil més proper al govern, només un parell de mesos després d'incorporar-se al programa, en una decisió criticada per la xarxa.

La denúncia del consell d'informatius no acaba aquí. Fa un repàs en tota regla del camí que al seu parer, està seguint el tractament de la informació als programes de la televisió que paguem entre tots plegats, lamentant "la deriva que todos los programas de opinión y análisis de TVE han experimentado con la actual dirección de informativos, carentes de la preceptiva pluralidad y escorados cada vez más a posiciones progubernamentales en detrimento de las voces críticas"

Crítiques a la direcció

Segons el comunicat, el CdI ha pogut constatar que la decisió no té precedents. Segons ells, el director d'informatius, José Antonio Álvarez Gundín, va demanar al director del Canal 24 Horas, Álvaro Zancajo, l'expulsió immediata dels dos tertulians, "a lo que éste accedió". En definitiva, una censura amb totes les lletres: "Nunca en la historia de las tertulias de TVE se había asistido a una actuación de censura semejante. El carácter plural que demostraba este espacio en sus análisis se ha resentido de forma notable". Clar i català.

gundin

TVE (José Antonio Álvarez Gundín)

Després d'exigir una resposta satisfactòria per part de TVE, el Consell d'Informatius portarà el seu informe al Consell d'Administració. No és aquest l'únic pols que es manté a TVE per la pluralitat informativa -o manca d'ella-. No fa gaire es va saber que el mateix consell va portar al Parlament Europeu una petició d'investigar la manipulació i la censura a RTVE. 

Però de moment, l'única resposta als seus precs ha estat el silenci: "Lamentablemente, ni el director de informativos ni el del Canal 24 horas han contestado a las preguntas formuladas al respecto por este Consejo". I el que trigaran en contestar...