El català Tinet Rubira, des del 2011 director de Gestmusic, i la persona que hi ha al darrere de hits de la televisió com Operación Triunfo o Tu cara me suena, acaba de posar-se les mans al cap pel que ha publicat l'escriptor multivendes Juan Gómez-Jurado. L'autor de la trilogia Reina roja, Loba negra, Rey blanco ha encetat un debat a la xarxa sobre una de les coses de les que més orgullosos estem els catalans: el pa amb tomàquet. I el que ha mostrat i dit ha fet saltar el productor televisiu.

tinet

Tinet Rubira / TVE

juan gomez jurado

Juan Gómez-Jurado / @juangomezjurado

Gómez-Jurado emplaça els seus seguidors a debatre sobre quin és el procediment més adient a l'hora de preparar una delícia de la gastronomia catalana: "Ha llegado el momento de abrir un melón que va a generar un agrio debate"Però el meló no cal que s'obri, ni el agrio debate hauria de durar ni un segon. Perquè el pa amb tomàquet només té una manera correcta de preparar-se. La resta són heretgies. No hi ha terme mig. L'autor de bestsellers es pregunta: "En el pantumaca, ¿primero el aceite o primero el tomate?". Dues aberracions en una mateixa frase: la paraula, espanyolitzada i lletja fins a dir prou, i la pregunta. Per no parlar de la foto que ha triat. Un esperpent que per desgràcia, et trobes a molts llocs. Aquella mena de succedani que tenen a molts establiments: una massa desfeta de tomàquet ratllat i conservat amb oli, que alguns cuiners escampen per damunt del pa amb una cullereta. Un invent de Satanàs per guanyar temps.

pa amb tomaquet

Rubira ho ha vist i li han saltat les llàgrimes. Però no d'emoció. Més aviat d'indignació i impotència. Prou d'aquesta bajanada. Si es fa pa amb tomàquet, que es faci bé, que no costa tant. El director de Gestmusic reconeix que "Me duelen los ojos cada vez que veo pantumaca. La cosa en cuestión es “pa amb tomàquet” o sea pan con tomate". Però més que la parauleta de marras, el pitjor és veure com es perpetuen els errors: "El horror máximo es el tomate rallado encima de una tostada. Señores no se ralla el tomate, se refriega por encima del pan, y después un chorrito de aceite y sal"

tuit tinet

I punt. Qualsevol cosa que no sigui com el que diu Tinet Rubira, ni és pa amb tomàquet ni és pantumaca ni res.