Per explicar el que acaba de passar aquest dijous al programa Todo es mentira de Cuatro, entre el seu presentador Risto Mejide i una de les col·laboradores del programa, Bea Talegón, cal posar en antecedents el lector: mes de maig del 2018, ara tot just fa un any. La periodista, acompanyada entre d'altres, de Gabriel Rufián o Antonio Baños, participa en una xerrada a l'Ateneu de Barcelona. En un moment determinat on s'analitzava la influència dels mitjans de comunicació en la percepció de la societat, Talegón explica, a grans trets, i tal i com exposa a Diario16, que "la gente que consume TV3 lo hace porque le dan una información que en otros lugares no se da".

conferencia

Talegón sostenia -i sosté- que fora bo que en d'altres llocs del país els espectadors poguessin accedir a un tipus de televisió ("sin necesidad de tener que hacerlo por internet o televisiones privadas"), per exemple la que es fa a TV3, on els informatius són l'espai més vist i on un programa satíric com el Polònia triomfa setmana rere setmana, per davant dels programes de la competència.

tem3

Cuatro

I aquí ve el quid de la qüestió. Talegón es refereix aleshores, en aquella xerrada, a Supervivientes, que si bé és un èxit aclaparador d'audiència les nits dels dijous, tant a Espanya com a Catalunya, en la franja horària en la que competeix directament amb el Polònia de TV3, sempre queda per sota. Sense anar més lluny, dijous passat el programa de Telecinco va fer un 16,3 de share i el de TV3 un 24,2%. El fragment que s'ha fet viral? Aquest, rescatat per la revista Jot Down magazine:

Talegón posa el focus en que el programa més vist a Espanya és Supervivientes, tot i que ella menciona Sálvameen una evident confusió. Només cal escoltar com a continuació descriu el programa com "un grupo de gente en pelotas en una playa que no ha hecho mucha más cosa en su vida, con todos mis respetos, que echar un polvo con uno o con otra". I que se sàpiga, a Sálvame s'han ensenyat les vísceres dels famosos i col·laboradors, però encara no s'ha vist a Kiko, Lidia Lozano o Mila Ximénez copulant sota uns cocoters a La Palapa. En canvi, "aquí lo más visto son los informativos. Es muy diferente el tipo de sociedad que se genera y que se crea. Aquí la población se entretiene viendo el 'Polònia', se echan unas risas y a la vez se informan con una cierta ironía, y es sanísimo".

tem4

Cuatro

Però a TEM s'han agafat a la paraula "Sálvame" com a un ferro ardent, posant grafismes on es veu com el programa de tardes de Telecinco és líder mes rere mes, per damunt, per exemple, de TV3. Si bé és cert que moltes tardes Sálvame té més share que Tot es mou, de vegades és a l'inrevés. Però independentment d'això, Talegón el que li insistia a Risto és que "Me parecería muy sano que TV3 se pudiera ver en toda España. Yo no estoy diciendo que los españoles sean más tontos que los catalanes. Las teles públicas deberían poder verse desde todos los territorios de España".

tem2

Cuatro

La periodista intenta transmetre-li al presentador una idea, que no té res a veure amb supremacisme, sinó amb que a Espanya poguessin triar si veure els programes que tenen més èxit habitualment en les cadenes estatals o si poder accedir també als que tenen més èxit a Catalunya, Polònia i els informatius al capdavant.

Però Risto Mejide s'ha centrat en la menció del programa Sálvame. "Lo que has dicho en el vídeo no se corresponde con lo que acabas de decirnos ahora". Talegón argumenta que "yo no me refiero a la misma hora. Tú me comparas en términos absolutos". Que Todo es mentira sigui una coproducció entre 'Minoria absoluta' (alhora artífexs de Polònia) i 'La Fábrica de la tele', productors al seu temps de Sálvame, no té res a veure, segons ha defensat el mateix Mejide: "no me conoceis si pensais que lo hago porque son programas de la misma productora". Però el to agre ha anat a més, quan Risto li etziba: "lo que me preocupa es esa superioridad moral que hay detrás de esas palabras de que lo que ven los catalanes es mejor que lo que se ve en España". Talegón salta: "No, Risto, cuidado con manipular las cosas". Pots veure-ho clicant damunt la foto:

tem9

Cuatro

Risto l'acomiada dient-li que "por si ha quedado alguna duda, todos, catalanes y el resto de españoles, somos iguales, también en el consumo televisivo", i ella es compromet a aportar més dades que reforcin la seva tesi.

Un cop acomiadada Talegón, a TEM han seguit abordant la qüestió. Primer, parlant amb col·laboradors de Sálvame que, evidentment, s'han llençat a la jugular de Talegón. Lidia Lozano: "no me sorprende nada... Señora, 'Sálvame' lo ven intelectuales, alumnos de periodismo, ejecutivos.. lo ve gente normal, ¿eh? Gente normal". Antonio Tejado: "le queda muy bien el lazo amarillo, que haga lo que quiera, pero respetando a los demas, me parece una opinión dictatorial". Belén Rodríguez: "la dignidad... no es la de esta señora... Seguro que si la llaman de 'Sálvame' esta señora se viene, sin ninguna duda". Talegón als peus dels cavalls. O als lleons de Sálvame, que han aprofitat per fer sang. 

tem6

Cuatro

Quedava una última opinió sobre el tema, la de Gabriel Rufián, que també va ser en la xerrada de l'any passat: "...Es que además, yo he estado en 'Sálvame'", diu ell, provocant els aplaudiments del públic. "Dicho esto, a Bea la quiero mucho, ha hecho muchas cosas. Creo que fue un jardín en el que se metió, sin más", afegeix. Mejide conclou amb un "y aquí también la queremos mucho".

tem7

Cuatro

Probablement. I s'agraeix que en un mateix programa presentador i col·laboradora discrepin i que no tothom que hi treballa li rigui les gràcies al que mana, com passa a molts altres programes. Però discrepar, carregar i tergiversar (com molts a les xarxes han aprofitat) contra algú per mencionar un nom ('Sálvame' per 'Supervivientes') en lloc d'un altre, no és de rebut. I és desviar l'atenció del que realment s'estava dient i defensant sobre la tasca de TVC.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat