"'Cas Laura Borràs' i totes les arestes que hem de posar damunt la taula per ser curosos". Amb aquestes paraules comença Pilar Rahola el seu vídeo d'aquest dilluns 4 de juliol al seu canal de YouTube Paraula de Rahola. L'escriptora té clar que "és evident que no podem posar la mà al foc per ningú, i jo, si més no, tampoc no ho faria per Laura Borràs, i el fet que persones de sensibilitat ideològica propera poguessin haver fet o no alguna irregularitat, no les eximiria el fet que ideològicament ens hi apropéssim. No. No és un tema de defensar 'els nostres', sinó de ser curosos. I aquest és un cas que té tantes arestes que posa la pell de gallina". Rahola exposa la seva argumentació sobre tot el que envolta els darrers temps a la presidenta del Parlament i el "fet que estem davant d'una persecució ideològica a una líder independentista, que sembla més que evident". Rahola vol deixar clares diferents consideracions. "Primera cosa important: Laura Borràs no ha robat. No hi ha cap adversari, enemic, procés judicial que digui que Laura Borràs s'ha enriquit amb diner públic, ha augmentat el seu patrimoni o ha posat la mà a la caixa. Res d'això existeix. Hi va haver uns contractes, al llarg de deu anys, que es van donar a dit, i Laura Borràs no va tocar ni un euro".

Presidenta Parlament Laura Borràs mobil plà mitjà / Foto: Sergi Alcàzar
Laura Borràs, presidenta del Parlament / Foto: Sergi Alcàzar

"Que podríem estar davant d'un fet d'irregularitat administrativa? És possible", respon ella mateixa. "El fet és que per això, sumen i sumen tot un seguit de possibles culpes i li poden demanar quinze anys de presó i parlen obertament que mínim 5 anys... Perdonin? I tot això comença amb una investigació prospectiva. És a dir, no hi havia cap causa, cap motiu per investigar-la i, quina casualitat, patapam, comencen a investigar-la. És a dir, hi ha una persecució ideològica prèvia a un possible delicte, cosa gravíssima". I no només això, "inicia la investigació una jutgessa que no podia investigar Laura Borràs, perquè ella era en aquell moment consellera de Cultura, i per tant, estava aforada. I això ha anat continuant fins fer-la tan grossa com que li puguin demanar cinc anys de presó". Rahola té clar que és evident que cal preservar el principi d'innocència de Laura Borràs, "però jo, personalment, no preservo el principi d'innocència de la justícia espanyola: estic absolutament convençuda que alguns tribunals i jutges han actuat, abans de l'1 d'octubre i després, amb allò que es deia sentit d'estat, i que en la pràctica és perseguir sistemàticament els líders independentistes". Després de tot el que ha passat, "de les converses de Villarejo, de com han intervingut en processos electorals, de com han mentit per destruir persones, de com han creat una policia ideològica, de com han enfonsat un banc, de com han enviat gent a la presó o a l'exili, de com han perseguit a milers de persones en judicis delirants, acusant-los de terrorisme i després no hi havia res, tot era fum, de causes obertes que s'aguanten amb pinces, després de veure tot això, l'olor que estem davant d'una persecució ideològica és més que evident".

La presidenta de Junts, Laura Borràs   Efe
Laura Borràs, presidenta del Parlament / Efe

Rahola té la certesa que "en un país normal, s'investigaria, es miraria la conseqüència que hagués de tenir. Però estem a Espanya, on la justícia s'ha utilitzat per la persecució ideològica. Que li tenen ganes a Laura Borràs és indiscutible. Que no ha robat, també. I ara ve la segona part, que és les reaccions polítiques". L'escriptora analitza com ho ha entomat la classe política: "De sobte, tothom ha sortit de cacera i tothom vol el cap de Laura Borràs a la guillotina'Ha de deixar el Parlament!', sortia la Jèssica Albiach, el 'parangó' de l'ètica política", diu amb sarcasme. "'Cada minut que la presidenta Laura Borràs està a la presidència del Parlament, avergonyeix els catalans i les catalanes!'... Perdoni, senyora Albiach? Vostè? Vostè, la del 'No'? Vostè, la del partit que s'ha menjat amb patates la matança de Melilla? Vostès, que han estat autèntics lacais d'aquest règim? Vostè, el partit de la qual governa a Barcelona, ajuntament que ha adjudicat a dit el 93% dels contractes, rècord mundial, rècord Guiness?... Això sí, sempre en el límit de la legalitat... 93%... no tenen punyetera vergonya. Vostès converteixen en 'casus belli' el cas de la senyora Borràs?".

albiach no parlament
Jèssica Albiach / TV3

També en té per Salvador Illa"què n'esperem d'ell? Al capdavall estem parlant del partit socialista i totes les misèries que acumula a la motxilla. Però no es tracta de posar el ventilador, es tracta de posar les cares al mirall, i alguns, realment, van sobrats d'hipocresia i doble moral". I un apunt més sobre Albiach, "defensant la senyora Oltra, allà no va demanar que dimitís ningú, 'Estem amb tu! La dreta dolenta que et persegueix'. Però quan es persegueix Laura Borràs, què fa la senyora Albiach? Fer de lacai del règim. I el senyor Illa, el lacai major del règim". Rahola no ha volgut acabar el vídeo sense parlar de Carme Forcadell"això sí que ens ha entristit, ha estat trist, ha estat lleig, ha estat brut, perquè ERC, ja ho va fer Rufián quan va avalar aquella conspiració delirant dels russos, i ara ho fa Carme Forcadell...'Te n'hauries d'anar de la presidència, perquè, clar, l'embrutes'". La mateixa Rahola es mostra contundent amb Forcadell: "Però que no saps què és la repressió i la persecució, Carme Forcadell? Això sí que és foc amic. Què farà ERC? Votarà amb el PSC perquè Laura Borràs dimiteixi? Amb Vox? Amb el PP?", i es fa una pregunta en veu alta: "Si això passa, voleu dir que es pot aguantar el Govern? Crec sincerament que Carme Forcadell ha estat enormement irresponsable i sobretot, ha estat deslleial". Per tot el que ha exposat, Pilar Rahola fa una petició final: "Presidenta Laura Borràs, mantingui's a la presidència":