Aquest dimecres tot el país es quedava de pedra amb una decisió, com a mínim, poc esperada i del tot infreqüent per part del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El líder del PSOE s'ha adreçat a la ciutadania per carta. Una carta en la qual anunciava que s'agafarà uns dies per reflexionar i decidir si continua al capdavant del govern. El motiu? Les diligències que ha obert un jutjat de Madrid contra la seva dona, Begoña Gómez, a petició de la organització ultradretana 'Manos Limpias', per un presumpte cas de tràfic d'influències. Sánchez, fart, s'ha pres així uns dies, fins dilluns vinent, per revelar la seva decisió oficial. En la carta, s'expressava amb termes contundents com que "la denuncia de Manos Limpias se basa en supuestas informaciones de una constelación de cabeceras ultraconservadoras. Subrayo lo de supuestas informaciones porque, tras su publicación, hemos ido desmintiendo las falsedades vertidas al tiempo que Begoña ha emprendido acciones legales para que esos mismos digitales rectifiquen lo que, sostenemos, son informaciones espurias. Esta estrategia de acoso y derribo lleva meses perpetrándose. Por tanto, no me sorprende la sobreactuación del Sr. Feijóo y el Sr. Abascal. En este atropello tan grave como burdo, ambos son colaboradores necesarios junto a una galaxia digital ultraderechista y la organización Manos Limpias".

pedro sánchez congreso - Europa Press
Pedro Sánchez / Europa Press

Evidentment, Pilar Rahola ho ha comentat tot plegat al seu vídeo d'aquest dijous del canal de YouTube Paraula de Rahola. L'escriptora vol deixar clares dues coses d'inici: "La primera, a 'Manos Limpias', ni aigua. Estem parlant d'una associació d'extrema dreta que ha estat al darrere de tota mena de barbaritats contra els líders independentistes i moviments independentistes que coneixem molt bé, que està ideològicament establerta en l'extrema dreta i que la seva credibilitat és 0,0. Qualsevol denúncia que pugui fer aquesta gentola és evident que la posem en el vaixell de les deixalles. D'una manera immediata. Per tant, en aquest sentit queda això clar". Pel que fa a la segona qüestió que vol deixar clara "és que Pedro Sánchez mereix la commiseració i mereix l'empatia davant de les campanyes d'assetjament que pateix, que n'ha patit moltes, especialment des que ha fet els pactes amb Junts, però que pateix des de fa temps. És a dir, aquest assetjament permanent de la dreta a organitzacions polítiques d'esquerres està clar que passa, Podemos ho ha patit molt i també mereix tota la solidaritat".

begoña gómez dona pedro sánchez foto europa press
Pedro Sánchez i Begoña Gómez / Europa Press

Dit això, però, Rahola té claríssim que "tot el que ha passat, perdonin, és un deliri", i s'ha mostrat molt contundent amb Sánchez, especialment quan diu que "un president de govern, un líder polític, ha d'arribar a la política plorat". I es pregunta: "Què és això que està molt enamorat de la senyora o que no pot patir la campanya?", adreçant-se a Sánchez i recordant-li el patiment d'altres líders polítics: "Senyor Pedro Sánchez, la primera cosa que cal que tingui clara: el que vostè ha patit ho han patit molts líders polítics i a Catalunya ho han patit de manera brutal i acarnissada, descarnada. Vull recordar que el president Puigdemont ha estat 7 anys en una campanya de deshumanització brutal. I la seva dona, Marcela Topor, ha patit tota mena d'atacs. Fins i tot han arribat a dir que era bruixa, que practicava l'esoterisme, barbaritats. Ha tingut càmeres a l'escola dels seus fills".

puigdemont marcela topor sergi alcazar
Carles Puigdemont i Marcela Topor / Foto: Sergi Alcàzar

Rahola també esmenta "Jordi Turull, que també va ser la seva dona perseguida. I altres polítics d'altres menes. És a dir, estem parlant d'una mena d'acció brutal, terrorífica, que pel que fa a l'independentisme coneixem bé perquè s'ha utilitzat". L'escriptora recorda als membres del PSOE que "durant totes aquestes campanyes contra Puigdemont i contra la resta de líders polítics, vostès, els socialistes, callats o aplaudint, que a vegades també hi havia aplaudiment, i aprofitant-se'n. Les campanyes, per exemple, en plena campanya electoral, a Trias, contra Trias, contra Mas, etc. Això ho coneixem bé. Per tant, que vostè ara pateix, benvingut al club, al club dels que han patit, que en són molts. I a Catalunya, de manera molt desmesurada".

Pedro Sanchez, María Jesús Montero, Teresa Ribera, Pilar Alegría, congrés 24-04-2024 (Jesús Hellín : EuropaPress)
Pedro Sanchez / (Jesús Hellín: EuropaPress)

No acaba aquí el deliri de tot plegat, segons Pilar Rahola. La segona cosa que és absolutament delirant "és dir que durant cinc dies estaràs pensant què fer. Que una persona que és el president d'un estat deixa que l'estat estigui 5 dies elucubrant a veure per on van les coses i especulant i creant fins i tot idees complotistes és una irresponsabilitat brutal que té a veure amb una situació delirant. Incomprensible, passi el que passi i acabi com acabi".  A partir d'aquí, els motius. Segons ella, "pot haver-hi molts motius. El primer, tenint en compte el personatge, és possible que estigui jugant perquè li agrada molt la ruleta russa. És a dir, que hagi fet una jugada de pòquer a veure si li surt bé. Crear una imatge de víctima per crear una gran victimització i una gran solidaritat. Tenim avui a l'Illa demanant 'campanyes amb solidaritat' i el Zapatero...". I els hi pregunta, directament: "Mirin, on estaven vostès quan les campanyes les mereixien els nostres líders? Que van patir presó, exili i tota mena de campanyes bàrbares, moltes d'elles de les files socialistes".

Salvador Illa y Pedro Sanchez cloenda congrés PSC / Foto: Irene Vilà Capafons
Salvador Illa i Pedro Sánchez / Foto: Irene Vilà Capafons

Rahola considera que podria ser que Sánchez, "que ja ha fet jugades de pòquer, n'hagi fet una altra. Que veuríem com li surt, perquè si després de fer tot aquest número i estar cinc dies reflexionant, diu que es queda, també quedarà tocat". Més motius: un segon que pot tenir a veure amb que "potser sí que hi hagi alguna cosa que l'amoïni. I aquí sí que jo crec que hem de parlar dels 2,9 gigues de material sensible del seu mòbil... en mans de Pegasus... Pegasus. La seva posició en el tema de la guerra d'Israel i Palestina. Israel que té memòria. No sé. No sé si alguna cosa d'aquestes també cal posar-la damunt de la taula, si més no, per pensar-hi. Perquè com que ens ha donat cinc dies per pensar, potser també hi hem de pensar una mica", diu amb tot el sarcasme del món. "Hi ha material sensible? Aquest material sensible està circulant? El té Marroc? El té Israel? Corre per aquí? És això el que li amoïna?... Com que ens obliga a estar cinc dies pensant, ho posem damunt la taula...".

Pedro Sanchez presidente gobierno
Pedro Sánchez 

Queda un tercer motiu, segons ella, que té a veure amb "intentar reforçar-se per la via de fer una gran clatellada a la campanya electoral catalana a través de la decisió que ha pres i a través d'aquesta jugada de pòquer". Segons Rahola, "tot és possible: la preocupació per la informació sensible, la reacció d'algun país enfadat amb ell per les seves polítiques, una jugada de pòquer o una jugada de risc per intentar reforçar-se... En tot cas, tot queda resumit en que tenim un president de govern que diu que està molt ferit -' No, senyor, es plora a casa'-, que estima molt la seva dona -'tots estimen molt les seves dones o els seus marits i tots han patit campanyes terrorífiques, senyor Sánchez i han aguantat, i vostès callats'-, o que senzillament vol reforçar-se i creu que això pot ser una bomba que canviï completament el paradigma de les eleccions catalanes, que està per veure"... "Li sortirà bé?", es pregunta. "Jo crec que s'ha fotut en un embolic molt important. Si ara es queda, quedarà molt malament. I si ara se'n va, per què se n'haurà anat? A part que tot se n'anirà a campistraus. Sincerament, a hores d'ara, tot plegat ens sembla un deliri":