Els darrers dies, una notícia s'ha fet viral, una informació que crida molt l'atenció: "El PSOE i ERC pacten que tot el cinema es dobli al català per llei. El doblatge es farà en origen, finançat amb un cànon a les televisions públiques i privades i amb la TDT es veuran films plurilingües a totes les cadenes"

Una notícia que no és del 2021... és del 2005. Fa 16 anys.

noticia doblatge 2005

Pilar Rahola ho aborda al seu Paraula de Rahola d'aquest dimecres. I se'n fa creus: "Fa 16 anys, ERC ja va acordar i negociar amb el PSOE i després de l'aprovació dels pressupostos, el PSOE i la resta de governs que han vingut va incomplir amb tota la tranquil·litat sense cap mena de problema".

L'escriptora fa referència al que hem sabut fa poc, que a canvi de no presentar esmena als pressupostos de l'Estat, el govern espanyol ha pactat amb ERC el blindatge de les llengües cooficials a la futura llei audiovisual estatal. Així ho va anunciar el portaveu republicà Gabriel Rufián, assegurant que seran ells els qui acabin determinant aquests percentatges. A l'altra banda, però, no hi ha cap concreció. Des del PSOE asseguren que buscaran "la millor fórmula" per a protegir el català, però no concreten quina és aquesta possible fórmula.

rahola 3 noviembre

Pilar Rahola / YouTube

Rahola ho resumeix de manera molt rotunda: "És a dir, ja ens han aixecat la camisa una vegada... I dues, i tres. La realitat és que l'estat espanyol es basa en una concepció monolingüe i fa 300 anys que intenta destruir la fortalesa de l'idioma català".

Rahola lamenta que "ho ha aconseguit en part, pràcticament ha desaparegut a moltes parts del país valencià, està en situació molt precària a les illes i comença a estar en una situació delicada a Catalunya".

 

I és que, malauradament, té claríssim una certesa que exposa als seus seguidors al canal de YouTube: "Parlem clar: un catalanoparlant no pot viure 24 hores a casa seva a Catalunya: dificultats en una notaria, en un jutjat, papers oficials, permanent recentralització... No s'ha aturat ni un sol minut la neteja lingüística del català".

I no només això, sinó que mentrestant, "nosaltres anem negociant i negociant i negociant les engrunes". Per Rahola, no s'està agafant el tema de fons: "Sé que la frase de Valtònyc els va doldre, quan va dir que 'me'n vaig anar de Catalunya que es lluitava per la independència i ara es lluita per tenir pel·lícules en català a Netflix".

Valtònyc - ACN

Valtònyc / ACN

Rahola, farta que "en la matèria lingüística no plantegin el tema de fons". Quin?: "Que aquest és un estat que menysprea els idiomes, un estat monolingüe amb una clara concepció imperial de la llengua. Per què no parlem que a les televisions públiques i privades hauria d'estar obligat que es pogués sentir el català?".

I posa com a exemple "aquests concursos i programes que quan hi ha un concursant català que parla amb la família ho ha de fer en castellà, no fos cas que molestés sentir un 't'estimo'. Engrunes. Tot això és patètic. Qui aixeca la camisa a qui? A vostès el PSOE o vostès ens l'aixequen a tots nosaltres?":