L'exitosa sèrie de TV3 Merlí ha tornat a posar la política al centre de la seva trama. En el capítol d'ahir, "Freud", la ficció ha anat un pas més enllà: ha lloat la figura de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall i ha criticat diferents partits polítics, com Ciutadans, CDC i Podemos

L'escena controvertida té lloc a casa de la mare del Merlí, la Carmina. Aquesta està parlant per telèfon en castellà amb una dona que no apareix a la sèrie, anomenada Elena. La Carmina es fa la simpàtica amb ella i s'acomiada molt amablement.

Tot seguit, comença a criticar-la amb el Merlí: "Diu que vota Ciudadanos", explica al seu fill i després aprofita per criticar la politització del gremi d'actors. "Un actor no s'ha de significar políticament", deixa anar i afegeix que ella mai "diu el que pensa" perquè aleshores no treballaria "ni amb els uns ni amb els altres", en una clara referència a Catalunya i a Espanya. 

Les inclinacions ideològiques de l'escena no acaben aquí. Mentre el Merlí s'adorm, avorrit pel monòleg de la seva mare, prossegueix amb el mateix discurs, tot i que ara va dirigit a les forces polítiques favorables a un Estat propi: "Els independentistes m'inflen el cap. Que facin un referèndum i acabem d'una vegada!", explica en un clar posicionament sobiranista. És més, fins i tot s'atreveix a augurar que sortiria el 'no'. Tot seguit, posa en dubte el compromís de CDC amb el procés independentista i, per contra, lloa ERC i els "okupes" de la CUP, que considera que són "els únics que parlen clar".

Després de cobrir el flanc sobiranista, arriba el torn de Podemos, PP i PSOE. La Carmina es mostra molt escèptica amb els plantejaments econòmics dels podemistes i aprofita per criticar populars i socialistes per la seva "por que surti el 'sí' al referèndum". Amb tot, l'escena culmina amb tota una declaració d'intencions. La mare del Merlí reivindica els polítics anglesos com a referents i demana que torni l'expresident Pasqual Maragall. "És l'únic polític que m'he estimat", assegura amb contundència. 

No és la primera vegada

No és el primer cop que Merlí es posiciona políticament. De fet, l’entitat espanyolista Societat Civil Catalana ja va criticar la sèrie el passat 21 de setembre perquè en un dels seus diàlegs una de les professores assegurava que havia d’anar “a una reunió de l’Assemblea [ANC]” perquè "estem repensant el procés, i jo sóc del comitè permanent". En un altre capítol, aquesta professora va arribar a agafar la baixa per poder-se dedicar al procés independentista.