Fa un parell de dissabtes, dissabte 14 de maig, Mercedes Milá va anar al programa Preguntes freqüents de TV3. La seva entrevista va passar sense pena ni glòria, bàsicament, perquè competia amb un monstre televisiu: el Festival d'Eurovisió a TVE on Chanel Terrero va arrasar. Ara, justament aquest dilluns, la d'Esplugues torna a presentar programa, Milá vs. Milá, en una segona temporada on es posa davant de persones a les que ha entrevistat en el passat per xerrar dels temes d'aleshores i de com han anat evolucionant en la vida. La Milá torna a Movistar+ aquest dilluns al vespre, a dos quarts d'onze, encantada de la vida de poder fer el que més li agrada. Als 71 anys i més de 3.000 entrevistes a l'esquena, Milá iniciarà temporada amb Ana Belén, però també aniran desfilant noms com Mario Vargas Llosa, Pedro J. Ramírez, Maribel Verdú, Miguel Ríos o Imanol Arias. Converses amables, la majoria, però on també hi haurà lloc per repassar comptes pendents amb segons qui. 

Normalment, la periodista i presentadora no es talla un pèl a l'hora de buidar el pap i dir el que li surt del monyo. Però de tant en tant en deixa anar alguna que encén el personal. Quan va arribar al FAQS va parlar sobre les acusacions de tendenciositat durant el procés: "Me invitaron a presentarlo un rato y recordé que me habían dicho que era un programa con una línea muy clara. Eso es imprevisible, no te esperas que lo digan en el plató. Pero nadie me dijo nada, lo aceptaron con toda normalidad y en paces". La Milá va tornar a TV3 com a convidada anys després de fer-ho com a presentadora. Els més veterans recordaran que a la cadena catalana va presentar programes com Dilluns, dilluns l'any 1988.

mercedesmila 247040175 2067524133585341 697324495907165812 n
Mercedes Milá / @mercedesmila

En una entrevista per El Periódico, però, esborra qualsevol possibilitat de tornar a presentar a la cadena autonòmica catalana: "Nunca más volveré a hacer un programa en catalán. Te vuelven loca, te exigen un nivel de perfección que yo no tengo. Yo soy una charnega. No creo que haya espacio para los charnegos en TV-3. Hay que ser mucho más puro para estar allí". La periodista afegeix que "El drama de las televisiones es cuando caen en manos del Gobierno de turno y la utilizan como una espada flamígera. Y eso es fatal, porque haces de la empresa en cuestión un medio de comunicación al servicio de una ideología. Cuando estás dentro quizás no te das cuenta de ello, pero desde fuera se ve muy claro". Sentir parlar la Milá així en aquests termes ha indignat més d'un. Els més explícits, Antonio Baños i un periodista de TV3, Joan Ramon Vallvé.

baños y milá
Antonio Baños i Mercedes Milá
vallve
Joan Ramon Vallvé / TV3

El periodista, escriptor i habitual col·laborador de molts mitjans a Catalunya, entre ells, la mateixa TV3, li ha respost amb una frase demolidora, especialment empipat per considerar que un 'xarnego', com diu ella, no tingui lloc ni cabuda a TV3. Diu Baños: "Milà, porto des de 1992 a la teletrés. Xapa la boca, aristócrata. Qué sabrás tú". No ha estat l'únic que li ha dit què en pensa de la seva conclusió sobre la manera de parlar el català i de treballar a TV3. D'altres, com el periodista de TV3, Joan Ramon Vallvé, tampoc s'han quedat curts:

Fa un parell d'anys, a l'APM? ja anava en la mateixa línia sobre el tema de la llengua i no treballar a TV3: "Mi lengua materna es el castellano, y tuve que mejorar mi catalán, que era muy malo. Fue tan pesado que al final decidí que nunca más trabajaría en TV3 en catalán porque me tenían harta. Acabé hasta aquí (señalándose la parte superior de la cabeza) de las correcciones gramaticales".