Lloat per molts i odiat per altres tants. Així és Kiko Matamoros, un home sense pèls a la llengua, de marcada personalitat i amb molta presència davant de les càmeres.

Va debutar a televisió el 1998 en el programa Crónicas Marcianas i des d'aleshores es va llaurar una implacable trajectòria en la petita pantalla fins a principis d'octubre de 2017, quan va decidir posar punt i final als seus vuit anys a Sálvame perquè "estava avorrit del que feia, bastant desinteressat i fora de la història. Ja no estava a gust".

Matamoros, que assegura que a dia d'avui "no creu" tornar a la televisió, diu que els temes del cor no li han "importat massa mai" perquè no té "cap vocació per aquesta història". A més, l'excol·laborador assegura que "no hi hauria d'haver un professional que dediqués cinc anys de la seva vida a estudiar una carrera per acabar comentant la mida del cul de la Pantoja".

Per aquesta raó, i atès el seu interès pels temes que poc tenen que veure amb el paper cuixé, Kiko ha acceptat parlar en exclusiva amb En Blau.

Kiko què et sembla la situació a Catalunya i l'independentisme?

Respecto la llibertat dels pobles per decidir el seu futur. Ara, el que no respecto és la manipulació que hi ha hagut en algunes qüestions. Em sembla absolutament delirant tot el que s'ha viscut i com s'ha viscut. Fonamentalment, crec que no s'ha dit la veritat i s'ha mentit a la gent amb la promesa d'una Arcàdia feliç inviable. Al poble que va anar a votar el dia 1 d'octubre, se'l va estafar i se'l va utilitzar amb premeditació i traïdoria. Semblava que anava a sortir whisky els dissabtes a la nit en les fonts municipals i xocolata escalfi els diumenges al matí. I, la realitat és un panorama desolador en el món polític, en l'econòmic i en el social.

S'ha mentit a la gent amb la promesa d'una Arcàdia feliç inviable. Al poble que va anar a votar el dia 1 d'octubre, se'l va estafar i se'l va utilitzar amb premeditació i traïdoria.

Per a l'independentisme tot val. S'han produït actuacions que farien empal·lidir d'enveja al mateix Goebbels. Quina forma de deformar i exagerar la informació! Em sembla que comparar la situació actual amb el franquisme és faltar a la veritat i a la història.

De tota manera, crec que a tot aquest entramat secessionista els únics que resulten mitjanament conseqüents i "honestos" són els de la CUP perquè no venen fum. Ells són antisistema i diuen que si cal acabar en el canvi, acabaran en el canvi, caigui qui caigui.

M'esmentes el dia 1 d'octubre, què et va semblar l'actuació de la Guàrdia Civil?

Va ser una matusseria del Govern central i em va semblar inútil i desproporcionat perquè l'únic que ha aconseguit és regalar a l'independentisme la coartada del victimisme, una cosa consubstancial a la seva existència, d'altra banda. L'únic que s'ha aconseguit és facilitar la coartada del martirologi i posar el focus on no hauria de ser. I després, i sé que no és popular i els independentistes em cridaran feixista, em sembla que s'ha exagerat moltíssim i s'ha parlat d'una repressió que veritablement no ha existit. Parlar de mil ferits com si això hagués estat Corea... Més hòsties van donar els Mossos d'Esquadra el 15-M i no va passar res. Eren els mateixos els que manaven, anem els mateixos que ara es pugen a la creu. Llavors, res del que està succeint no té un pas.

Parlar de mil ferits com si això hagués estat Corea... Més hòsties van donar els Mossos d'Esquadra el 15-M i no va passar res

Parlant de passos, què et sembla que el tema català s'hagi saldat amb presos polítics?

Em sembla que són a la presó per fer un pols a la justícia i, suposo, que comptarien amb aquesta possibilitat quan ho van fer. A ningú no el posen a la presó per votar, deixeu de manipular. I com a això, el que vulguis.

El dia 21 de desembre se celebren eleccions a Catalunya...

En principi era l'única porta que els quedava i que havien d'haver obert uns o d'altres. Ho hauria fet Puigdemont amb summe gust, però li va poder la por dels seus. Pot ser que sigui una opció per posar una miqueta d'assossec i que serveixi per reflexionar i reordenar-se. A mi no em sembla malament. El que em temo és que al final, si guanya el bloc separatista, doncs valdrà per a poc.

Creus que guanyarà l'independentisme?

Si guanyen els constitucionalistes, com sembla que pot succeir, només hi ha un pacte transversal, no? Si guanya l'independentisme volaran els punyals.

El PSOE no pactarà amb Ciutadans, ni Ciutadans permetrà que Miquel Iceta sigui president. L'ambició de Arrimadas no ho permetria.

Què et sembla com està transcorrent el procés electoral?

Tots estan jugant a no quedar-se fora de la casella del pacte, encara que aparentin, o vulguin aparentar, el contrari.

Fa molta vergonya que hi hagi dues senyores que representen a dos partits, que són Ciutadans i ERC, que no tinguin ni punyetera idea del percentatge d'aturats que hi ha en la seva Comunitat Autònoma. Aquest menyspreu pel ciutadà és per preocupar-se i molt. Viuen políticament venent fum i brindis al sol; prohibeixen els toros a Catalunya els mateixos senyors que permeten que estiguin els nens estudiant en barracons... Si parlem de problemes socials de veritat, parlarem de veritat. Per exemple, de l'atur... El final de campanya ha retratat ERC venent al millor postor el quilo de pres "franquista".

FOTO GUÀRDIA CIVIL

GTRES

Uns dels problemes és la possible fractura entre famílies pel tema català...

Al Nadal a casa meva, quan parlàvem de política acabàvem tots a hòsties. No m'estranya que també passi a Catalunya i on sigui, però això és una cosa anecdòtica, anem. Crec que cal ser molt anormal perquè la fractura sigui veritablement important. Suposo que algun cas hi haurà, però serà excepcional. No vull pensar que la gent sigui tan estúpida. Una altra cosa serien situacions extremes com una guerra civil, que sí que hi ha exemples de famílies greument fracturades.

Un altre dels temes que es comenta és si l'ensenyament a Catalunya hauria de ser en català o en castellà...

Només cal sentir parlar Marta Rovira per veure que és un problema seriós. Em sembla molt bé que es privilegiï el tema de l'aprenentatge en català, però que no es descuidi el castellà perquè has de competir en un mercat, de què, encara que només sigui des del punt de vista de l'interès professional o comercial, a determinats nivells d'exigència pots quedar exclòs . Encara que es dramatitza absolutament tot a la recerca del vot, no és un tema menor.

A tot això, què creus que passarà amb Mariano Rajoy?

No ho sé. Entenc que a la gent això de la corrupció li importa bastant menys del que es presumeix. Hi ha un segment de la població que, a més de ser molt carca, el que vol és la seva seguretat i benestar econòmic. I, afegit a això, a la dreta tampoc no hi ha alternativa seriosa perquè això de Ciutadans té sostre. A Rajoy pot ser que no li hagi vingut malament el procés a la resta d'Espanya. Ja veurem...

A les xarxes socials et veiem molt a la gresca amb Gabriel Rufián...

A part de totes la collonades que diu a Twitter, em sembla que té una falta de coneixement preocupant, té un discurs propi de batxillerat elemental. S'ha convertit en la majoret de l'independentisme. En comptes de moure els pompons, mou els grillons i la impressora. I bé... Crec que té poca cultura política i no para de dir ximpleries. Ell està content nedant en el quitrà i exercint mamporrero del separatisme. És un xarnego convers i aquests són els pitjors...

Rufián està content nedant en el quitrà i exercint de mamporrero del separatisme. És un xarnego convers i aquests són els pitjors...

Si Catalunya s'independitza, què creus que pot passar amb el Barça?

[Riu] Jo en aquest sentit estaria encantat. No, és broma.

Crec que de moment no serà possible. El mateix Barça és el que recula dient que ells continuarien jugant a la Lliga Espanyola. És cert que en els anys 20 li van tancar el camp al Barça per un tema polític. Però després, durant el franquisme, va ser un equip protegit a base de requalificacions il·legals i altres anomalies. A més, va ser l'únic equip que va condecorar tres vegades a Franco. L'última condecoració crec que va ser l'any 75, poc abans de morir-se Franco, quan tothom mirava per a un altre costat i el franquisme feia olor de podrit i de difunt. Doncs allà hi va haver el Barça, retent honors. Que m'expliquin una altra cosa perquè això és un exemple més d'una incorrecta interpretació de la història.

Hi ha gent que diu que és el Madrid l'equip del franquisme...

El Madrid què cony ha de ser l'equip del Franquisme! Si el Madrid, des de la república fins que va guanyar la lliga van passar gairebé 20 anys.

El franquisme es va fer madridista quan li va interessar, per vendre els triomfs fora com un èxit de la política esportiva del Règim.

Llavors creus que el Barça un partit polititzat?

Sí clar, com ho estava quan condecorava Franco. És a dir, em sembla que és bastant oportunista el seu posicionament polític. Encara que amb Joan Laporta teníeu un vicepresident que era de la Fundació Francisco Franco. Que no expliquin la pel·lícula com no és...

Parlant d'equips, fa poc vas deixar de ser titular a Sálvame, què et sembla que el teu presumpte substitut sigui Alonso Caparrós?

No crec que ningú hagi pensat que Alonso Caparrós sigui el meu substitut. Jo li desitjo el millor, el conec i a més he treballat amb ell. Som molt diferents i, evidentment, ho té difícil, no perquè em creiï el melic del món, sinó perquè tenia un perfil singular.

Si que és veritat que he pensat a qui podrien posar per reemplaçar-me, però no ho trobo. Sigui com sigui, suposo que al final se suplirà el buit d'una forma o una altra i no té perquè substituir-me algú que respongui a les meves característiques.

GTRES

Què et sembla que els teus companys donin les Campanades aquest any?

Me n'alegro per ells per tants anys d'estar allà escarrassant-se, pel que suposa de reconeixement per al programa i per ser una mica la columna vertebral de la programació perquè són moltíssimes hores al dia. M'alegro que hagin fet aquest reconeixement al programa.

D'altra banda, si et dic la veritat, no sé els qui són els que les donaran. Em sembla que són els clàssics, però... Sé que hi ha hagut una selecció perquè la gent votés i em van dir que jo anava segon, malgrat no estar ja en el programa.

Creus que si tu haguessis estat a 'Sálvame', María Patiño, per ser la que porta menys temps, s'hauria quedat sense anar a la Porta del Sol?

Estic convençut que si hagués estat en el programa, hagués donat les Campanades. I després, crec que María Patiño sí que les hagués donat i s'haurien carregat a un altre. Ella està allà molt reconeguda professionalment. És un dels pilars del programa.

Els que donaran les Campanades són Terelu, Lydia, Kiko Hernández, Mila i María Patiño.

Doncs Terelu les hauria vist des de casa seva.

Kiko, per acabar, ens pots dir si tens algun nou projecte entre mans?

Res a veure amb els mitjans. Sí que he rebut ofertes, però no crec que torni.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat