Espanya és, entre d'altres coses, un país amb una classe política lamentable. Lamentable i amb una indissimulada fòbia a tot el que tingui a veure amb Catalunya. Polítics que feien el ridícul quan s'hi dedicaven i que un cop apartats del focus, continuen fent-ho. De dretes o de la ultradreta, per descomptat. Però també hi ha algun de la presumible esquerra. Només cal sentir el que impresentables com José María Aznar, Felipe González o Alfonso Guerra deixen anar per la boca. Ara s'hi ha sumat un famós pepero, exministre de l'Interior del Partit Popular, Jaime Mayor Oreja.

rei felip mayor Oreja GTRES
Jaime Mayor Oreja saludant Felip / GTRES

Participant en una xerrada per a 300 alumnes de tercer i quart de l'ESO i primer i segon de batxillerat al col·legi religiós concertat Cristo Rey a Madrid, sota el títol Construir Espanya i davant un públic d'entre 14 i 17 anys, Mayor Oreja ha desbarrat sobre la situació de l'estat espanyol, parlant de teories conspiranoiques sobre els atemptats de l'11-M o l'atac a Aleix Vidal Quadras i tornant a posar damunt la taula el nom d'ETA: "El hecho de que hoy España esté en caída libre no es por culpa de la Constitución, es por culpa de un proyecto de plan suicida que sumó a la izquierda, socialistas, comunistas y nacionalistas, el capitán general del cual es la organización terrorista ETA. Eso es lo que ha llevado a la situación en la que estamos. Es una caída libre en la que has decidido suicidarte. El proyecto que está mal gobernando España es letal y suicida", ha afirmat. 

Mayor Oreja, exministre del Partit Popular. Europa Press
Jaime Mayor Oreja / Europa Press

Per Mayor Oreja, la Constitució és molt benèvola i transigent amb les forces polítiques nacionalistes i així ho ha fet saber als alumnes presents: "Habría que haber pedido lealtad con España a cambio de gobernar Catalunya y el País Vasco. Y esta es la crisis que tenemos y que hoy vivimos, con una asociación letal de la izquierda con el comunismo, el nacionalismo y la ETA de capitán general". Embogit parlant dels atemptats de l'11-M i embogit parlant de l'atac a Vidal Quadras, deixant entreoberta una possibilitat: "Creo que España cambió esencialmente en el 2004. Hubo un atentado terrorista, no sé ni me interesa la autoría. España cambió de rumbo. Es como el atentado del otro día a mi amigo Vidal Quadras. El objetivo es desestabilizar España. ¿Quién lo hizo?, ¿los rusos?, ¿las extremas izquierdas catalanas?, ¿la extrema derecha española? El objetivo es que la manifestación contra la amnistía del domingo fuera diferente".

alejo vidal quadras efe
Aleix Vidal Quadras / Efe

Mayor Oreja fent unes declaracions abjectes. I un periodista de TV3 ha dit que prou. Prou de dir imbecil·litats. Prou de fer passar bou per bèstia grossa. Prou de prendre a la gent per estúpida. Jordi Eroles, a qui ara veiem fent excel·lents reportatges al Tot es mou, ha dit a les coses pel seu nom, parlant de Mayor Oreja i de molts com ell: "Contra ETA vivien millor. Jaime Mayor Oreja és un nostàlgic del terrorisme d'ETA, bàsicament de l'electoralisme que en feia. Per això va posar tants entrebancs a la seva desaparició. Segur que, com molts com ell, és un nostàlgic d'altres èpoques".

Brutal. No es pot afegir res més.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!