Jordi Basté té moltes virtuts. Una d'elles, parar bé l'orella al que passa, escoltar de què parla la gent del carrer, posar-se en la pell dels seus oients i tractar al seu programa els temes que interessen la gran majoria. Qualsevol altre hagués fet el seu editorial d'avui parlant d'alguna qüestió política, seriosa o transcendental. Però el bo d'en Jordi, si una qualitat té, és que té una visió com ningú sobre el que cal fer en segons quins moments. I si aquest dijous tothom està parlant de la nova cançó que li ha dedicat Shakira a Gerard Piqué, ell fa el seu davantal d'avui precisament d'això. Bravo.

Piqué Basté Fora de sèrie TV3
Jordi Basté i Gerard Piqué / TV3

El periodista més escoltat de Catalunya ho és, entre d'altres coses, per saber sempre què dir i sobre què dir-ho. I avui hagués estat una marcianada no obrir el seu El món a RAC1 sense dir-hi la seva sobre el que tothom parla. La nova lletra de Shakira on esmicola el seu ex Gerard Piqué, amb qui Basté té una molt bona relació. La cantant colombiana ha tret un nou tema al costat de Bizarrap on s'ha passat de frenada i el que s'albirava a Te felicito i Monotonía, plenes d'indirectes al seu ex, aquí ja és una declaració de guerra en tota regla. Shakira desbarrant des de la primera fins l'última paraula del tema. Totes les frases són bufetades cap a Piqué. El problema és que no només rep l'exjugador del Barça. També s'ha quedat a gust contra la seva nova parella, Clara Chía, o contra la mare de Piqué i ex sogra seva, Montserrat Bernabéu. Escoltin:

Frases on se li va la flapa, n'hi ha moltes: "A ti te quedé grande y por eso estás con una igualita que tú", "Me dejaste de vecina a la suegra con la prensa en la puerta y la deuda en Hacienda", "Tiene nombre de persona buena. Claramente no es como suena. A ti te quedé grande y por eso estás con una igualita que tú", "Yo valgo por dos de 22. Cambiaste un Ferrari por un Twingo. Cambiaste un Rolex por un Casio". Lletra que ha analitzat Jordi Basté. Una meravellosa i trista cançó, es titula el seu editorial, on d'entrada té clar que "és una cançó d'amor estripat, d'odi desfermat i de ràbia reprimida. La lletra és d'una duresa insuportable i, al meu entendre, intolerable. Que em serveixi d'atenuant abans de les castanyes: no he vist Gerard Piqué des d'abans de les festes de Nadal. Però la lletra és una passada de frenada".

Shakira grito GTRES
Shakira / GTRES
Piqué i Basté TV3
Piqué i Basté / TV3

Després de repassar fil per randa la lletra, el periodista té clar que "Si Messi va dir "Qué miras, bobo?", ara farem samarretes i tasses amb el lema "Cero rencor, bebé", tot i que té claríssim que de cero rencor, res de res. Tot el rancor del món. "Cero rencor... Encara que sigui mentida, com és fàcilment demostrable en la lletra. La cançó supura ràbia i en qualsevol jutjat podria ser un motiu per arrufar el nas sobre la custòdia dels fills, uns fills que són els principals castigats per la vulnerabilitat d'aquesta nova guerra dels Rose publicitada per ella", diu en referència a aquella icònica pel·lícula on Katheleen Turner i Michael Douglas passen de ser la parella perfecta a gairebé matar-se, literalment, convivint sota el mateix sostre. I és que Basté pensa en qui Shakira sembla no haver pensat: en Milan i Sasha. "Per què escrivint aquesta cançó no ha pensat com pot ser el pati de l'escola dels seus fills?". I què no dir de la mare de Piqué: "Parlar de la sogra, que és masclisme de manual, l'àvia dels nanos, la doctora Montse Bernabéu, una de les doctores més valorades en la lluita per la neurorehabilitació". O de la nova parella del Gerard, una Clara Chía "comparant-la amb un rellotge barato o un cotxe petit, en una evident reivindicació de la riquesa com si els rellotges baratos no marquessin les hores o els cotxes petits no fossin millors per aparcar".

Gerard Piqué Clara Chía abrazados Telecinco
Gerard Piqué i Clara Chía / Telecinco
pares pique
Piqué, Shakira i els pares d'ell / GTRES

Basté, finalment, fa una revelació sorprenent, que ve a dir molt sobre l'odi que supura Shakira cap a la mare de Piqué: "A la lletra Shakira diu que "me dejaste de vecina la suegra" perquè, efectivament, una casa és al costat de l'altra, però potser per entendre la lletra de la cançó, potser per entendre com ella està mastegant encara la separació i potser per entendre la rancúnia i el ressentiment d'ella mateixa, Shakira, des de fa tres mesos, té penjada a casa seva, en una de les terrasses i dirigida a la cuina de casa dels seus sogres, una bruixa de mida real". Surrealista i lamentable.

DL u525046 001
La bruixa de casa de Shakira / GTRES

Tot plegat, molt trist, com acaba dient el Basté.