El matí d'aquest divendres Jordi Basté ha fet, com cada dia, el seu davantal. A moltes llars s'escolta el seu editorial mentre el pare o la mare es vesteix per anar a la feina i prepara els esmorzars pels seus fills. Aquests, amb el bol de cereals a taula, acostumen a esmorzar mirant dibuixos a la tele mentre els adults van amb el transistor amunt i avall, de l'habitació al lavabo i del lavabo a la cuina. Depenent dels gustos de l'infant, i donat que l'oferta és inacabable, entre els canals generalistes, els temàtics com Disney Channel o Clan TV o les plataformes, és possible que a cada llar es mirin uns dibuixos diferents. Pocoyo, Peppa pig, En Grizzly i els lemmings, Bob Esponja, Los Green en la gran ciudad o els PJ Masks. Basté, i milers de nens que ara ja no ho són tant, no miraven cap d'aquests.

Jordi Basté, Instagram

Jordi Basté / @jordibaste

El periodista d'El món a RAC1 ha emocionat amb els, seus i els de tants catalans, records d'infantesa. Basté ha tirat de nostàlgia per parlar d'algú que va ser cabdal per a diverses generacions d'espectadors. Perquè hi va haver un temps on tant o més important que els dibuixos que es miraven eren les sintonies d'entrada, les cançonetes que se't posaven al cervell i no et podies treure del cap. Ni volies treure-t'ho del cap. Temes inoblidables d'un temps i d'uns dibuixos que van marcar època. A Catalunya, a TV3, aquest honor li correspon a Shunsuke Kikuchi, que acaba de morir als 89 anys.

kikuchi

Shunsuke Kikuchi

Kikuchi és el músic i compositor que va crear tres meravelles, entre moltes altres peces. Tres bandes sonores de la nostra vida, tres sintonies de tres de les sèries més recordades i vistes pels espectadors catalans. Preparin-se per taral·lejar-les si estan llegint això prenent un cafè a la màquina de la feina, al lavabo o al metro. No ho podran evitar. Perquè Kikuchi és l'autor, per exemple, d'aquesta meravella de cançó, evidentment, en la seva versió original, en japonès, però amb un ritme i una entrada trepidant que feia que ho deixéssim tot de petits:

O aquesta altra, poc després:

O encara aquesta altra:

Tres obres d'art de l'anime japonès, el Dr. Slump, Bola de drac i Doraemon. Com ha dit Basté de bon matí, "Shunsuke Kikuchi és la Magdalena de Proust d’una generació de nens i de joves que van fer del Club Súper 3 la seva segona residència". Per molts, la seva mort ha fet "recordar a molts el gust del pa amb xocolata, de la cuina petita de casa dels pares, de la tele sense Netflix. Ha mort Shúnsuke Kikuchi i amb ell la banda sonora d’una època i d’una generació que avui escriuria el seu epitafi: 'que important que has estat a les nostres vides'"... Ens queda el seu llegat per anar-los-hi posant aquests dibuixos als nostres fills. Descansi en pau.