Una de les miniseccions més imprescindibles a la ràdio catalana la tenim cada matí, a les 7.57, a El matí de Catalunya Ràdio. Laura Rosel va tenir l'encert de crear un petit espai on diferents col·laboradors li dediquen un Bon dia de merda a diferents persones o col·lectius. Fa uns mesos, Jair Domínguez, un dels habituals de la secció, va protagonitzar un de sonat, dedicat als veïns dels pobles de Vilamalla (Girona) i La Pobla de Mafumet (Tarragona) que en les passades eleccions catalanes van donar el seu vot majoritari a Vox: "al feixisme se'l combat a les urnes... Doncs es veu que no. Les urnes donen ales al feixisme, que no ho sabíeu? Al feixisme, als nazis, se'l combat amb un cop de puny a la boca. No hi ha mitges tintes, no es negocia amb el feixisme".

jair peineta

Jair Domínguez / @jairdominguez_

Domínguez fa el seu speech sense pèls a la llengua, dient a les coses pel seu nom i deixant-se de conyetes, com en l'esmentat cas, o fent estirades d'orelles iròniques, com en ell és habitual. I no es casa amb ningú. Atonyina qui sigui que li faci créixer dins seu un sentiment de desitjar-li a algú un bon dia de merda. I aquest cop, a qui ha renyat ha estat al seu company de cadena, Ramon Pellicer.

pellicer tn

Ramon Pellicer / TV3

operacio cultura tn

jair y peyu

Jair Domínguez i Peyu / TV3

El periodista i presentador del TN Cap de setmana, un dels més estimats pel públic de TV3, ha rebut un calbot per part del col·laborador de Rosel. Quin ha estat el motiu? La manera com ha pronunciat el seu nom. Diumenge a Televisió de Catalunya van emetre un especial, Operació Cultura, conduït pel mateix Jair Domínguez i per en Peyu. Música en directe arreu del país, colofó final de la quinzena de la cultura que es va posar en marxa el 19 d'abril, sota el lema #ImpulsemCultura. Aquest és el moment on Pellicer surt de darrere de la taula i se'n va davant la pantalla per donar pas a la notícia:

 

S'hi ha fixat en com ha dit el nom d'en Jair? Ell sí: "Diumenge, després de l''Operació Cultura' que vam perpetrar amb en Peyu, va referir-se a mi com a Jair Domínguez (amb la 'J' pronunciada en castellà). No passa res, no m'enfado. En Ramon fa temps que no es preocupa per coses trivials com la vida, la mort, l'entropia o els noms dels mindundis com jo". En Jair no s'ha enfadat, però ha deixat caure el que veritablement li ha tocat el voraviu: "El que m'emprenya és aquesta mentalitat de colonitzat, d'esclau de la llengua espanyola. Fer una J de Jose en comptes de fer una preciosa J de Joana, Jordi o Josafat és símptoma de debilitat. I ens passa sovint, que adoptem el castellà quan no toca".

jair fumant

Jair Domínguez / @jairdominguez_

Domínguez assumeix que ell sovint també cau en aquest parany, però lluita per la seva llengua: "El català és com una floreta que hem de regar cada dia perquè no es mori. Cuidem l'idioma, cuidem els noms, perquè si no ho fem nosaltres, no ho farà ningú". Aquestes han estat les seves paraules:

Estarem atents a la pròxima vegada que en Ramon parli d'en Jair al TN.