"¿Quién se va a arriesgar a que se aplique en su colegio, para sus hijos, la sentencia, si la propia Generalitat se alinea con los acosadores? Esta carta que el señor González Cambray ha dirigido a los profesores y que le hemos querido responder, es propia de un régimen totalitario". Paraules de Carlos Carrizosa que han recordat al Cafè d'idees  de la Gemma Nierga a TVE abans d'entrevistar-lo.

El líder de Cs a Catalunya, no se podía saber, ha aprofitat la sentència sobre el 25 % de castellà a les escoles i el que ha passat a una escola de Canet de Mar per omplir-se la boca, un cop més, de suposada defensa del castellà, quan en realitat, i de manera gens dissimulada, estem davant una nova mostra de catalanofòbia.

carrizosa nierga4

Carlos Carrizosa / TVE

"Li sembla que el castellà a Catalunya està sent despreciat i extirpat? Que no gaudeix d'una bona salut al nostre país, a Catalunya?", li pregunta la presentadora, al·lucinant com qualsevol amb dots dits de raó que escolta algunes ximpleries que s'estan escoltant darrerament des de les espanyes

"És clar que a Catalunya les dues llengües conviuen sense cap problema al carrer o a les feines. Però a l'ensenyament s'està debatent si una assignatura més en castellà és tan catastròfic per l'ensenyament en català", respon ell. Nierga el corregeix. "Senyor Carrizosa, no s'està debatent una assignatura, sinó el model d'immersió lingüística".

carrizosa nierga2

Gemma Nierga i Carlos Carrizosa / TVE

Nierga li segueix preguntant sobre si entén aquestes famílies que diuen que per la denúncia d'una família, tots hagin de canviar el seu model d'aprenentatge.

I què fa Carrizosa? Tira de Twitter per posar damunt la taula una comparació abjecta sobre la llengua i l'educació catalanes i el racisme als Estats Units: "A les xarxes socials s'està comparant la denúncia d'una nena negra als anys seixanta a l'estat de Lousiana que deia: 'Oiga, que me apliquen la Constitución, que yo quiero estudiar con los blancos'. I van portar la nena de 5 anys amb escorta perquè la gent de Lousiana no volia estudiar amb una nena negra"

"De debò ho veu comparable amb el que patia aquesta nena?". La cara de Nierga, un poema després de sentir una bajanada rera una altra, com quan Carrizosa posa el nom de Rosa Parks damunt la taula. Embolica que fa fort.

carrizosa nierga3

Carlos Carrizosa / TVE

"No hi ha cap criteri pedagògic, tot és polític". Nierga el torna a corregir: "Hi ha un criteri lingüístic". Carrizosa continua venent fum i populisme: "Si un nen fa les matemàtiques en castellà, això suposa l'enfonsament de l'ensenyament en català?". Nierga li torna, en forma de galeta: "Li giro l'argument, si el nen fa matemàtiques en català, s'enfonsa la llengua castellana, s'enfonsa el sistema?". Carrizosa, evidentment, no respon i torna amb l'anècdota d'una sola assignatura.

Carrizosa s'esforça en resultar convincent, però a cada frase que diu és més grotesc. Ara, sobre el poc nivell acadèmic, diu ell, que tenen els estudiants a Catalunya sobre el castellà. Nierga li atura els peus:

Passen a parlar d'un altre esperpent, el de la gran bandera espanyola que van portar davant del Parlament de Catalunya el dia de la Constitució. Una gran rojigualda de 51 metres. La presentadora, meravellosa, com en tota l'entrevista, li fa la pregunta que cal: "Això no és nacionalisme?". Carrizosa fuig d'estudi i Nierga riu per no plorar, convençuda d'estar parlant contra una paret:

Els espectadors al·lucinen: