Dilluns intens i mogudet el que estem vivint per encetar el mes de maig. D'una banda, Òmnium Cultural ha presentat la primera de les querelles pel cas d'espionatge CatalanGate. L'entitat ho ha fet al jutjat d’instrucció número 32 de Barcelona, que ja investiga l'espionatge amb Pegasus al conseller i expresident del Parlament Roger Torrent així com el líder d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall. La querella, en representació de l'organització i portaveu Marcel Mauri, de la responsable de l’àrea d’internacional Elena Jiménez i de Txell Bonet, periodista i companya de Jordi Cuixart, pretén demostrar la involucració il·legal de l’Estat espanyol en la trama d’espionatge, segons han anunciat a un comunicat.  D'altra banda, la Generalitat ha pres una decisió dràstica i a la vegada eficient per detectar si encara hi ha més gent espiada amb Pegasus. Segons ha pogut saber RAC1, el Govern revisarà els mòbils de tots els seus càrrecs per detectar si hi ha presència de programes maliciosos com el que es va fer servir per espiar, com a mínim, a una seixantena d'alts càrrecs independentistes. Però, a primera hora del matí han cantat gol en Las Gaunas, han cantado el Gordo, ha saltat la banca, embolica que fa fort. Per què? Perquè ara han espiat el president del Govern espanyol i la ministra de Defensa.

EuropaPress presidente gobierno pedro sanchez vicepresidenta primera gobierno ministra defensa margarita robles
Pedro Sánchez amb Carmen Calvo i Margarita Robles / Europa Press

Dos informes tècnics del Centre Criptològic Nacional han confirmat que els telèfons del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, també van ser infectats amb el programari Pegasus. Segons ha anunciat el ministre Félix Bolaños en una roda de premsa d'urgència, aquests són uns fets "inequívocos" que ja han denunciat davant la justícia, a l'Audiència Nacional. Els informes, ha detallat,  detecten dues inclusions al telèfon de Sánchez el maig de 2021 i una al mòbil de Robles el juny d'aquell mateix any i no hi ha cap indici que faci pensar que se'n produís cap altre a partir d'aquestes dates. "La verificación todavía está en marcha y llegará a todos los miembros del Gobierno. Son unos hechos contrastados que confirman que se ha producido un espionaje fuera de la ley. En una democracia plena solo están facultados organismos oficiales y con autorización judicial". Tot plegat fa que es faci inversemblant concloure que l'espionatge ve de fora, d'un altre país que no sigui d'Espanya. Per no dir de la gravetat dels fets de no haver-ho vist abans. Però a ningú se li escapa que tot plegat fa tuf de determinats sectors de la seguretat de l'estat, el depp state, que ha utilitzat material per espiar simultàniament totes aquestes persones. Una crisi democràtica sense precedents, d'involució democràtica.

Margarita Robles  Control Congreso catalanGate EFE
Margarita Robles a la sessió de control del Congrés pel CatalanGate / EFE

I no ens oblidem d'un element bàsic: recorden algunes de les coses que es van dir quan no se sabia encara que s'havia espiat Sánchez i Robles? Recorden què es va dir quan només s'espiava els líders independentistes catalans? Macarena Olona, de Vox: “¿Dónde está el problema? ¿[En] que les han espiado? ¡Poco les han espiado!”. O la pròpia Margarita Robles: "¿Qué tiene que hacer un Estado cuando se vulnera la Constitución y se declara la independencia?"... Aaaaiii, com són les coses. ¿Cazador cazado?, tot el que van vomitar contra els líders del procés se'ls hi pot girar ara en contra? Ara correm a esbrinar què ha passat? Més d'un ha quedat i quedarà retratat. De tot plegat s'han fet ressò, evidentment, a El món a RAC1, quan ha esclatat la bomba en directe. I els que s'han mostrat més demolidors han estat el locutor i director del programa i una de les tertulianes habituals dels dilluns, Jordi Basté i Mònica Terribas.

baste terribas portada
Jordi Basté i Mònica Terribas / TV3

Mentre escoltaven les explicacions del ministre Bolaños, Terribas posa el dit a la nafra i verbalitza el que molts pensem: "O sigui que als presidents del Govern de Catalunya sí que era pertinent espiar-los, s'entén?". Una periodista de la roda de premsa pregunta si es pot lligar el que ha passat a l'època en que es decidia què fer amb els presos polítics catalans i els indults. Basté celebra la pregunta, per pertinent. I Terribas segueix disparant amb bala: "Hi ha una cosa que em sembla increïble: el Centre Criptològic Nacional treballa pel CNI, que és qui ha fet servir el Pegasus", i Basté acaba la frase, "per tant, investiga a la màxima responsable del ministeri, que deia l'altre dia que si els investiguen deu ser per alguna cosa". Basté posa damunt la taula una pregunta "molt més preocupant: què vol dir que al president del Govern d'Espanya l'han estat espiant des del 2021 i ningú ho ha sabut fins ara??? Un any després??? Hòstia, però quin país!!". Mònica Terribas ha anat més enllà i no s'ha mossegat la llengua, se li ha entès tot: "És al·lucinant: si és una democràcia tan consolidada, com és que en el moment que es presenten les certificacions forenses sobre la infiltració a presidents de la Generalitat, del parlament autonòmic i la societat civil, no sigui el mateix govern qui obri les investigacions de manera immediata i ho porti a la justícia..., si és que tenen tan clar que no són ells. Si la democràcia és bona pel president del Govern espanyol no és bona pels presidents de la Generalitat i del Parlament?? Ara sí?? Ara ho portem a la justícia i en d'altres casos es justifica?? És gravíssim. La reacció fa quinze dies i la d'ara, respecte una qüestió que merma els principis democràtics, és diferent si es tracta del president del Govern espanyol o dels altres representants, i això és intolerable".

Monica Terribas Jordi Baste TV3 Nexes  Sergi Alcàzar 18
Monica Terribas i Jordi Baste / Foto: Sergi Alcàzar

Rotunda i demolidora. No com la miserable resposta del Govern espanyol quan va saltar l'escàndol sobre l'espionatge als líders independentistes, posant el focus en les culpes dels espiats, que mereixien que els espiessin per haver-se portat malament, com nens petits, oi? Però ara sí, ara els hi agafen les presses i la indignació, quan han tocat als seus, Pedro Sánchez i Margarita Robles?? Va home, va. A pastar a l'era. Manda cojones. Una nova mostra de la vergonya política d'aquell país que es diu Espanya.