Daniel Grao ha reobert la caixa de Pandora del català a TV3. L'actor de Sabadell ha triomfat a Espanya fent sèries a Movistar o TVE però se l'ha vist poc a la seva terra perquè no parla bé el català. Grao ha estat actor secundari a diverses sèries de TV3 però li dol que la cadena li exigís pronunciar bé la essa sorda i la essa sonora. L'actor català de 44 anys se sorprèn que li demanin que parli un correcte català. Aquest va ser el penós nivell del debat de TVE on Grao va destapar aquesta suposada discriminació:

daniel grao TVE

Daniel Grao, TVE

En el debat de La 1 va acusar la TV de la Generalitat: "El problema fue cuando comencé a hacer mis primeros trabajos en TV3. El acento no lo ponían en la calidad interpretativa sino en cómo decía las ‘eses’. Era un manejo político del idioma. Me tuve que venir a trabajar a Madrid por eso". Qualifica de "manejo político del idioma" exigir parlar un correcte català per interpretar un personatge catalanoparlant. Delirant. Aquesta és una tònica habitual de famosos presentadors amb qui TV3 ha contactat per fitxar-los i els ha desestimat per no parlar l'idioma català.

albert castillon tve

Albert Castillón, La Sexta

Albert Castillón és un periodista barceloní de 58 anys que va fer proves per entrar a TV3 però no les va passar perquè no sabia fer la seva feina, comunicar, en català. Sagna per la ferida i sempre que tenia Vicent Sanchis a Espejo público l'insultava. El van acomiadar d'Antena 3. Una altra cara famosa que TV3 va provar va ser Pepe Navarro. El periodista nascut a Còrdova va emigrar quan era un nen de 2 anys a, precisament, Sabadell. Parla el català, però no prou bé. No va passar la prova a TV3 i no va fitxar per la cadena catalana

Pepe Navarro Pop Mask Singer Antena 3.

Pepe Navarro, Antena 3

Altres presentadors catalans han fet un esforç per parlar un correcte català tot i no dominar-lo i han acabat a TV3, des de Mercedes Milà fent el programa d'entrevistes Dilluns, dilluns a un exconcursant de Gran Hermano, Javier Estrada pel concurs La partida. Tots dos nascuts a Barcelona, tots dos coneguts per TV espanyoles, tots dos amb prou nivell de català per fer TV en català.

mercedes mila TV3

javier estrada tv3

Mercedes Milà i Javier Estrada a TV3

Júlia Otero, Xavier Sardà, Alfons Arús, Jordi González, Sandra Barneda, Carles Francino, Àngels Barceló, Andreu Buenafuente, Berto Romero... tots són estrelles de la TV espanyola que han tingut programes propis a TV3. No hi ha cap ús polític de la llengua perquè la llengua no és política. Qui no sap parlar la llengua del país que no plori per no treballar a la TV del país. I si algun comunicador s'escolaritza a Catalunya i no sap parlar català, el problema és ell, i no TV3.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat