Aquest dimarts TV3 l'ha tornada a encertar. El programa Sense ficció que es va emetre el dia que començava la vista prèvia de la causa contra el procés independentista de Catalunya, pròleg del judici contra 18 exdirigents catalans, ha rebut una resposta massiva per part dels espectadors de TV3. "Causa especial 2907/2017", documental que carrega contra el sistema judicial espanyol i les vulneracions que hi hauria hagut en la causa contra els líders independentistes ha assolit un 25'1% de quota de pantalla amb 674.000 espectadors.

jutges proces5

TV3

El documental, dirigit per Jaume Roures i produït per Mediapro, analitza a través de jutges, fiscals, juristes i catedràtics en dret penal i processal el "procés al procés", el llarg camí judicial que es va iniciar fa una dècada amb un recurs al Tribunal Constitucional contra la reforma de l'Estatut d'Autonomia aprovat pel Parlament de Catalunya i referendat en referèndum l'any 2006. Un documental necessari on queden retratats personatges com els jutges Maza, Lamela, Marchena, Llarena o Lesmes.

jutges proces4

TV3

Hi va haver realment una rebel·lió? Té base jurídica aquesta acusació? Les altes instàncies judicials són un instrument en mans dels partits polítics? Quins interessos es mouen en el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Suprem? Hi ha hagut realment Transició en la cúpula judicial? Ens trobem a les portes d'una "injustícia suprema"? Són algunes de les qüestions que s'han anat desgranant per juristes de prestigi que una a una, han denunciat les irregularitats que, segons diuen, ha anat acumulant la causa del judici al procés. Un documental on hi han participat, per exemple, l’exfiscal en cap de Catalunya, José María Mena, que parlant de Joaquim Forn ha assegurat que "És molt difícil argumentar que segueixi a la presó quan hi ha possibilitats legals de garantir la seva presència al judici sense necessitat d’estar a la presó. Això implica que estan en condicions que quasi són les d’un ostatge".

jutges proces3

TV3

El Sense ficció ha estat un èxit rotund d'audiència. Però igual de rotunda ha estat la indignació que ha provocat en molts espectadors catalans, entre ells, diferents periodistes com el subdirector d'El món a RAC1, Jofre Llombart, que agraïa als seus coneixements en meditació no haver publicat un tuit que li podria provocar problemes o el director de l'Està passant, Toni Soler:

La qüestió és, tal i com es pregunta algun espectador? Ho veuran a la resta de televisions del país? Seria "de justícia" que fos així.