Demà, a les 22h de la nit, Jordi Basté estrena el programa Nexes a TV3 al costat de la meravellosa Mònica Terribas. Un programa on 100 persones respondran a preguntes binàries, es posicionaran cap al  o el No i explicaran els seus testimonis. També s'implicaran, amb el que ells pensin, els dos presentadors. Una pregunta que no caldrà que facin és: Creieu en la justícia espanyola?, perquè el periodista ja ha deixat clar, i de quina manera, què li corre pel cos i pel cap quan s'ha de pronunciar sobre un estament que té un núvol negre permanentment al cap, com si fos l'Olaf de Frozen. L'amic d'Elsa i Ana es delia perquè arribés l'estiu... A la justícia espanyola vivim un hivern més llarg que el de Juego de tronos.

Jordi Basté, Instagram

Jordi Basté (@jordibaste)

El seu davantal d'aquest dimarts és dels que cal memoritzar i recordar. El títol ja és prou explícit: "La inexistent misericòrdia". I les primeres paraules, tota una declaració d'intencions sobre vaticinis de futur i què pot passar a Catalunya sobre els votants independentistes, que aquest 14-F han aportat més diputats que mai a la causa: "L’alta justícia espanyola no falla mai a l’independentisme. Si continua a aquest ritme d’actuacions, d’aquí a tres legislatures hi haurà cent escons independentistes i un 70% dels vots". Basté es fixa amb l'abjecta rapidesa i gens dissimulat intent de la Fiscalia de marcar paquet després de les eleccions catalanes: "No havien passat ni 24 hores de les eleccions a Catalunya que la Fiscalia General de l’Estat, que penja del govern d’Espanya, anunciava que recorria el tercer grau que la Generalitat va concedir a finals del gener als presos polítics i sol·licitava que la seva semillibertat quedés en suspens mentre es resol el fons de la qüestió".

Jordi Basté, Instagram

Jordi Basté (@jordibaste)

El director d'El món a RAC1 tira de Quevedo per recordar què deia l'escriptor paradigmàtic del Siglo de Oro: ningún vencido tiene justicia si permanentemente el juez es su vencedor”. Tal com raja. Quevedo també deia que “Todos los que parecen estúpidos, lo son y, además también lo son la mitad de los que no lo parecen". Potser Quevedo pensava en la justícia espanyola quan va dir aquesta frase. Segueix Basté amb l'ordre de detenció immediata de l'Audiència Nacional sobre Pablo Hasel. O amb la "vintena d’obres de les parròquies de la Franja en litigi ja són al Museu Diocesà de Barbastre".

pablo hasel twitter

Pablo Hasel, twitter

Basté verbalitza, i encara ho ha fet de manera educada, un sentiment d'estarfinselquenosona que fa temps que arrossega la ciutadania. "A Espanya hi ha moltes revolucions pendents, però una de les més necessàries és la dels òrgans de poder de la justícia. No sé qui deia que als llocs on hi ha poca justícia és un perill tenir la raó. Fa de difícil digestió el que va passar ahir amb els presos". I posa el dit a la nafra amb la idea clau que subjau del text: "La inoportunitat de l’agenda de la decisió de la Fiscalia sobre revocar el tercer grau pot ser per dos motius: per mala fe o per incompetència manifesta. Si és per mala fe, és terrible. Si és per incompetència, perquè no hi han pensat, pitjor". 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat