El nom que les darreres hores ha aparegut a totes les portades és del del general jefe del Estado Mayor de la Guardia Civil, el general José Manuel Santiago. Tot i les matisacions posteriors, deixar caure que "trabajamos para minimizar el clima contrario al Gobierno" ha estat una nova mostra del sense sentit que té la reiterativa presència marcial en les compareixences informatives per la crisi del coronavirus.

militar

No pel fet de portar molts dies veient les medalletes que pengen d'aquest home, i de molts altres, significa que ens haguem d'acostumar. És lamentable veure com el rei d'Espanya ha de vestir les seves millors gales militars per aparèixer com a el recluta Felipe i llançar els seus missatges a la ciutadania. Però és clar, els seus palmeros de l'exèrcit li diuen que ell és el primer soldado de los españoles, i ell es creu el paper.

felip militar

@CasaReal

No només Felip. La presència militar a les rodes de premsa, al costat de ministres, científics o doctors, grinyola de mala manera. Aquest dilluns, qui ho ha pogut dir més alt, però no més clar, ha estat Jordi Basté: "és incomprensible aquest aire marcial a les rodes de premsa. No pots treure els militars plens de galons, vestits de guapos, amb un llenguatge bèl·lic i una comunicació que no casa ni amb el virus ni amb el segle XXI". Des del davantal d'El món a RAC1, Basté lamenta que "ara són un problema pel govern d'Espanya, que ni el pot treure de la primera línia de les rodes de premsa ni els pot fer callar".

baste

@jordibaste

Recuperat ja, i afortunadament, del coronavirus, del que no s'ha recuperat és de continuar veient pins en jaquetes militars per parlar d'una crisi sanitària: "La imatge dels militars a les rodes informatives és un error. Un dia es pot entendre. Sistemàticament és un drama". I sentencia: "això no és cap guerra, i si no ho és, els militars no poden agafar cap protagonisme comunicatiu, de cap manera". Antonio Baños, tertulià del programa, va en la mateixa línia amb un tuit demolidor:

Que prenguin nota els que manen. I si la transcendència marcial no els ho impedeix i entenen la crítica de Basté i Baños, si volen, que es pengin una medalleta al pit. Però que deixin de donar la llauna amb tant aspirant a Rambo.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat