Juan Antonio González Pacheco, el policia espanyol conegut amb el sobrenom de Billy el Niño, ha mort aquest dijous per coronavirus a l’edat de 73 anys. Acusat de centenars de tortures a la dissidència política durant el franquisme, l’exinspector gaudia de condecoracions i millores vitalícies d’un sou públic que ha cobrat fins a l’últim dia. Oficialment era un agraïment als serveis prestats. Mai no va ser jutjat pels horrors als quals va sotmetre a les seves víctimes. Fins i tot es va veure afavorit per la decisió de l’Audiència Nacional de no entregar-lo a l’Argentina quan la justícia d’aquell país va sol·licitar jutjar-lo pels crims de la dictadura. Ara que ja és mort, El País assegura que el govern espanyol tenia un pla per acabar amb aquesta infàmia i retirar-li els honors. Una reparació a les víctimes que arriba tard. Massa. I que ha fet esclatar d'indignació un munt de republicans. Entre ells el periodista Antonio Baños, que ha reaccionat amb sorna a les suposades intencions de l’executiu Sánchez.

Billy el Niño GTRES

GTRES

Antonio Baños beteve

betevé

Després de 45 anys de la mort de Franco i 38 anys del primer govern socialista de Felipe González, El País revela ara que el Ministeri de l’Interior fa mesos que volia treure-li les medalles i els plusos de la seva pensió. Es fa difícil trobar la manera de justificar que hagin esperat al 2020 per fer-ho. “Tenían un plan para retirarle las condecoraciones al torturador pero iban muy liados otorgando condecoraciones y pensiones de por vida a los violentos agresores del 1 de octubre y se les fue el “santo” al cielo”, protesta Baños a les xarxes socials.  I és que l’anunci de la mesura arriba precisament quan s’ha sabut que el govern espanyol ha premiat alguns dels agents que van agredir els votants catalans de l’1-O.

Billy el Niño, ni sant ni al cel. Només un criminal que mai va haver de retre comptes pels seus sinistres delictes, protegit a més per les estructures de l’Estat. Si el paradís realment existeix, un torturador no hi entrarà pas.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat