Fa trenta anys, els nens i nenes de tot el país es quedaven amb els ulls com a taronges, enganxats als televisors de casa seva, cada vegada que apareixia a la pantalla un peculiar personatge que feia les delícies dels més menuts de casa. Quan el Club Super 3 va viure el seu màxim apogeu, amb la irrupció de personatges icònics com el Tomàtic, la Supermà, la Nets, la NotiPress, en Top, en Buf i en Flaix, el Megazero, la Ruïnosa o sèries com Bola de dracMusculman, i on la Festa dels Súpers era un veritable aconteixement, un personatge vestit com un taxi de Barcelona, de color groc i negre, i amb un fax a la panxa, amb ulleres fosques i casc, moviments robòtics, i que sempre deia el seu nom cada vegada que deia una frase, era un dels preferits de la canalla: el Petri.

Sembla mentida, però ja han passat 30 anys des d'aleshores. I a RAC1, al programa Islàndia d'Albert Om, l'Eloi Vila ha xerrat amb l'actor que hi donava vida, Ramon Peris-March. L'intèrpret li ha explicat que el seu nom venia del carrer Petritxol de Barcelona ("Era el nom del carrer Petritxol. Pensàvem que l’abreujaríem pel darrere, Txol, però al final va ser Petri") i ha admès que l’èxit immediat del Club Super3 va ser totalment inesperat ("Va ser molt ràpid. Vam veure que tenia molta audiència i de seguida van començar a arribar cartes. Van venir set sacs de correus i vam quedar impactats"). Passat el temps, i amb més de milió i mig de socis al club, dels quals 500.000 continuen actius ara mateix, i tenen menys de 15 anys, en Ramon té clar que una de les claus va ser la participació dels infants des de casa.

petri2

En Petri, al costat de la Nets i la NotiPress / TV3

petri ara

En Ramon Peris-March, al costat d'Eloi Vila, ara / RAC1

En Petri també té clar que al programa eren “molt transgressors”, fins al punt que “molts pares no ens entenien”. I també destaca la importància que han donat sempre a la integració de persones nouvingudes. Ara, passats 30 anys, en Ramon Peris-March ha esdevingut un fervent defensor de Catalunya i dedica sonores galetes a l'Espanya més reaccionària. L'assessor artístic té un twitter molt combatiu. Tant que si Ciutadans o Vox haguessin existit en el temps del Petri, n'haurien demanat la seva dimissió. Per groc i per tuits com aquest: "L'Estat espanyol, el vampir insaciable de la riquesa de tots els habitants de Catalunya, té moltes cares: la de vox, la de Ciudadanos, la del PP, la de PSC/ PSOE, la de Comuns/Podemos...".

En Ramon va interpretar el Petri durant 10 anys, del 1991 al 2001, quan va decidir deixar de fer el personatge perquè va tenir la seva primera filla i també perquè “no volia veure el Petri com un pusil·lànime”. Tot i que va ser casualitat que es fes amb el paper, perquè inicialment no volia anar a fer el càsting i al final hi va anar acompanyant una amiga. De fet, quan li van trucar de TV3 es pensava que era una broma. Després d'estar 10 anys fent de Petri i 20 més vinculat al Club Super3, sempre a prop dels actors que han anat interpretant nous personatges, ara reinventa el programa des de dins amb una nova idea i fórmula que veurem aviat.

Una conversa petri-deliciosa.