Si crèiem que Felip VI cobrava massa, això és que no coneixíem el sou de la monarquia britànica. Aquests últims dies el Regne Unit està de rigorosa actualitat per la mort de la reina Isabel II als 96 anys d'edat. En aquell mateix moment, Carles III es va proclamar rei d'Anglaterra als 73 anys. A partir d'ara aquest tindrà un sou anual de 98 milions de dòlars. Fins aquest moment el llavors príncep Carlos de Gales cobrava 28,5 milions de dòlars anuals.

Carlos rebrà la mateixa quantitat que rebia la seva mare i amb què haurà de cobrir totes les despeses associades a la casa reial britànica. Del sou del monarca surten els fons per pagar els treballadors de la Casa Reial, els viatges oficials i el manteniment dels palaus de Buckingham, St James, Kensington, els jardins i els prats reals d'Hampton Court i el Castell de Windsor. Aquestes despeses ascendeixen a uns 53,5 milions de dòlars, per la qual cosa el sou del rei en realitat és la meitat de l'assignació pressupostada.

Carlos III EFE
Carlos III EFE

A més, Carles III està exempt de pagar imposats per l'herència d'Isabel II gracias a una excepció estipulada a partir de 1993 després de l'acord de la casa reial amb el primer ministre John Major. La reina ostentava una fortuna de 500 milions d'euros. Segons la revista Forbes, la família reial acumula un patrimoni de 27.750.000 milions d'euros repartits entre elements immobiliaris com a terres o el palau de Buckingham i el de Kensington.

Felip VI té un patrimoni de tan sols 2.573.392,80 euros

En canvi, en la monarquia espanyola aquestes dades són inferiors. El rei Felip VI compta amb un patrimoni de tan sols 2.573.392,80 euros. D'aquesta quantitat, 2.267.942,80 euros es troben en dipòsits en compte corrent o d'estalvi i valors de participació en fons. Els altres 300 mil euros són invertits en obres d'art, joies i antiguitats.

En els últims 25 anys, des de 2014 com a cap d'Estat i abans com a Príncep d'Astúries, Felip VI ha percebut de les arques de l'Estat un total de 4.275.796,94 euros. En el dia d'avui, en aquest 2022, el sou del marit de la reina Letícia és de 258.927 euros anuals, gairebé el doble que la seva dona, que cobra 142.402 euros.

Felip VI i Joan Carles I EFE
Felip VI i Joan Carles I EFE

El rei Felip VI va voler fer públic el seu patrimoni per un tema de transparència. "Des de la seva proclamació davant de les Cortes Generales, Sa Majestat el Rei va iniciar el camí de la modernització de la Corona per fer-la mereixedora del respecte i la confiança dels ciutadans sota els principis d'exemplaritat, transparència, rectitud i integritat en els seus comportaments", assenyala el comunicat.

Al mateix document, Casa Reial destaca una de les frases de Felip VI en la seva coronació: "Avui, més que mai, els ciutadans demanden amb tota la raó que els principis morals i ètics inspirin (i l'exemplaritat presideixi) la nostra vida pública. I el Rei, al capdavant de l'Estat, ha de ser no només un referent sinó també un servidor d'aquesta justa i legítima exigència de tots els ciutadans".

"Aquesta demanda de regeneració pública és molt present en els milions de persones que afronten el seu treball quotidià amb esforç i honradesa (...) Aquesta demanda inspira i és present en els missatges i en les mesures que ha anat adoptant Sa Majestat el Rei per donar compliment al seu compromís de renovar la Monarquia per a un temps nou. Per tot això, Sa Majestat el Rei guiat per aquest mateix esperit de servei i compromís cívic, afegeix avui a les seves responsabilitats constitucionals la seva decisió personal de fer públic el seu patrimoni", indica el text.