Quan Pep Cruz parla, paga la pena que deixin de fer el que estiguin fent i l'escoltin. L'immens actor català té un sentit comú que bona falta li faria a més d'un. Cada vegada que algú l'entrevista, fa demolidores reflexions que sonen com una clatellada directa a la cara de governants i defensors de la pàtria. Ell ha estat un dels tres convidats d'una interessantíssima conversa a quatre bandes que han fet aquest dimecres a Els matins de TV3 l'endemà de la gala 'Catalunya aixeca el teló'. Lídia Heredia analitzant el present i futur del món de la cultura amb tres pesos pesants i exponents majúsculs de l'art i el talent que tenim a casa nostra: el mateix Cruz, Clara Segura i Gerard Quintana.

quintana cruz i segura

Gerard Quintana, Pep Cruz i Clara Segura a 'Els matins' (TV3)

'Cultura en estat d'alerta', es llegia a la pantalla mentre Heredia els presentava. Un dels sectors més ferits greument per la pandèmia (i les posteriors decisions dels qui manen) és sens dubte, el de la cultura. Els teatres van ser els primers en tancar i els darrers en obrir. Però un país sense cultura no és res, tot i que molts la vulguin aniquilar. Mica en mica, ells tres i molts altres, van tornant a fer el que més els hi agrada i que tant necessiten tant ells com el públic amb un mínim de sensibilitat: pujar damunt un escenari.

els matins cultura

'Els matins' (TV3)

Incertesa per veure com respon el públic, com serà aquesta nova relació entre els artistes i una platea amb espais on aquest cop, els que duran màscares serà el públic i no els actors, un futur que tothom espera que pugui redreçar un sector que ha deixat molts ferits de mort, professionalment parlant, al ja de per sí (en molts casos) complicat món de la interpretació. Però tot i la incertesa, l'anhel que la cultura sempre hi serà i que revifarà d'aquesta precària situació.

els matins cultura segura

'Els matins' (TV3)

La cultura és segura, es llegeix en aquest cartell. Però el que també es segur és que sovint, els buròcrates que hi treballen, perpetren imatges que provoquen vergonya aliena. Com ha passat al Teatro Real de Madrid, en la inauguració de la temporada d'òpera amb Un ballo in maschera, on es van veure dos mons: el de la platea, amb separacions pertinents entre butaques i mesures de seguretat, i el del galliner, amb tot el públic amuntegat. "Heu entès o us ha sorprès l'escridassada que hi va haver?", pregunta Heredia. I Cruz agafa el toro per les banyes: "Dubto molt que això pugui passar a Catalunya, perquè la nostra cultura és una altra. Aquí, a ningú se li acudiria posar a la gent del galliner apilonada i la gent de platea amb espais higiènics... La nostra societat no és tan classista com els que porten 500 anys manant". Clica a la foto per veure el vídeo:

els matins cultura cruz

Pep Cruz a 'Els matins' (TV3)

Difícilment es pot dir més clar. Galeta a les elits madrilenyes que porten segles manant. Plantofada amb la mà oberta al classisme endèmic de la capital d'Espanya i dels seus governants. La millor resposta? Vagin als teatres. Vagin al Poliorama a veure Pep Cruz i Alba Pujol a 'Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers'. Vagin al Romea a veure Clara Segura i Bruno Oro a 'Cobertura'. Vagin a la gira de Sopa de Cabra amb el disc 'La gran onada'. Vagin als teatres de Catalunya.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat