Molts actors, sovint, i lamentablement, s'han de buscar la vida quan el telèfon no sona o no arriben ofertes de treball. Quants bars de copes estan plens d'actors i actrius extraordinaris que s'han de guanyar la vida per poder pagar les factures mentre no poden tenir la sort de fer la seva feina. De fet, diuen que és el col·lectiu on un percentatge més petit del total de professionals treballa de lo suyo. Que li preguntin, si no, a la meravellosa actriu i presentadora Marisol Galdón, que ha confessat que fa un temps li va passar pel cap la paraula suïcidi en veure que ningú no la contracta. D'altres vegades, hi ha intèrprets que quan no són damunt d'un escenari, o davant d'una càmera, ocupen tot el seu temps en una causa noble, noblíssima, tant, que ha fet emocionar María Patiño. Tant, que s'ha trencat.

patiño llora2
María Patiño avui a 'Socialité' / Telecinco

Aquesta és la cara que li ha quedat a la presentadora de Socialité quan ha escoltat un dels testimonis més commovedors que han pogut veure els espectadors del programa de migdies de Telecinco els caps de setmana. Patiño, amb el cor encongit de l'emoció, en veure el que ha explicat l'actriu catalana Neus Sanz. Nascuda a Igualada fa 48 anys, va començar en aquest món als 17 de la mà de La Cubana, amb qui va debutar a TV3 fent algun paper a la mítica Teresines S.A. Amb la companyia teatral ha participat en nombrosos espectacles com Cómeme el coco, negro, Una nit d'òpera o Cubanades. A més, damunt l'escenari la podem veure a La Llamada a Madrid, on ha fet bona part de la seva carrera. En televisió, també ha intervingut en sèries com Casi perfectos, Los hombres de Paco, El Barco, B&B De boca en boca, Águila roja, Amar es para siempre o Veneno. Fins i tot va participar a Volver de Pedro Almodóvar. I si volen passar actualment una bona estona, i emocionar-se, no es perdin la gira d'Un pedacito de mí:

byneussanz 82009597 608963173169300 8428025890939103290 n
Neus Sanz / @byneussanz 
byneussanz 80802014 1462656340563954 3404160749183709000 n
Neus Sanz a 'La llamada' / @byneussanz 
byneussanz 157487707 426234441997201 2472057459972765617 n
Neus Sanz amb Carlos Santos de 'Los hombres de Paco' / @byneussanz 

 A Sanz és habitual veure-la així, fent algun paper. Però si anem al seu compte d'Instagram, veurem com la gran majoria de les imatges que ella publica no tenen res a veure amb cap personatge i sí amb la vida real. Imatges on se la veu de blanc, amb bata o mascareta. Imatges com aquestes:

"Ahora vamos a descubrir la faceta més desconocida de Neus Sanz cuando no está actuando", anuncien al programa Socialité: "Trabaja como voluntaria en hospitales y la actriz ha reconocido que lo más duro es la planta de oncología", diu una Patiño a qui se li comença a trencar la veu. I efectivament, l'actriu catalana es passa mitja vida fent de voluntària en hospitals, "Mi lugar en el mundo", com diu en moltes publicacions, al costat d'un cor. "Es el momento de partir y como siempre, estoy llorando", diu Sanz des de la porta d'un hospital.

neus sanz
Neus Sanz / Telecinco

Sanz parla de la seva experiència, de la planta d'oncologia infantil... i se t'encongeix el cor: "Uno de los niños que tenía en el corazón fue Candela, y Candela falleció. Y a raíz de ahí tuve que dejar un poquito el voluntariado. Lo dejé un año. No podía hacer la misma ruta con el autobús ni pasar por el hospital. la pérdida de Candela fue un vacío muy fuerte, muy grande". "¿A veces te llevas esa carga a casa?", volen saber. "No. Me llevo ganas de volver. Entonces vuelvo para seguir ayudando, porque creo que te hace ser mejor persona. Cuando ayudas al otro, entendiste muchas cosas de la vida. Yo me llevo una caricia en el corazón". Però oncologia pediàtrica era duríssim, haver d'acomiadar nens i nenes que el maleït càncer podia amb ells. Va posar-se a fer voluntariat amb adults, "en daño cerebral y paliativos. La clave es el amor y el cariño. ¿Te quieres venir conmigo? Es muy bonito", li diu a la reportera. Reconeix que el pitjor moment és quan ha de marxar per anar a fer teatre: "Siempre les digo: 'Tengo que irme para poder volver'". Pots clicar a la foto per veure l'emocionant testimoni:

neus sanz2
Neus Sanz / Telecinco

En tornar a plató, María Patiño plora tant o més que Sanz, com segur que molts espectadors, compungits i commoguts pel que han vist i per la bondat del que fa Neus Sanz quan no està treballant. La presentadora, sense poder articular paraula, entre sanglots, diu: "Si diésemos más a los demás nos olvidaríamos más de nosotros mismos y seríamos menos egoistas". A l'actriu se li saltaven les llàgrimes. A Patiño també. I a tots nosaltres. Meravellosa Neus Sanz.