Laia Manzanares està d’enhorabona després d’haver rebut, fa tot just tres setmanes, el premi Fugaz a la millor actriu per la seva interpretació al curtmetratge ‘La Tierra Llamando a Ana’. L’artista de Barcelona treballa de valent per a consolidar una carrera d’èxit al cinema català i amb només 25 anys ja pot dir que ha estat nominada a un Gaudí. Al nostre país, és coneguda pel gran públic pel seu paper d’Oksana Casanoves a ‘Merlí’ de TV3. Però és que la sèrie ha fet el salt a la plataforma Netflix i ara Manzanares comença a ser reconeguda també a l’altre costat de l’Atlàntic.

laia manzanares acn 1

ACN

L’actriu utilitza ara la seva fama per a fer campanyes de conscienciació a través de les xarxes socials. Però la seva darrera publicació reivindicant feminisme i ecologisme a Instagram ha provocat les crítiques d’una gran part dels seus seguidors i la Laia Manzanares s’ha trobat de cop protagonitzant una polèmica encesa sobre la higiene íntima femenina. El motiu, la fotografia que il·lustra les seves proclames:

La imatge d’una compresa ensangonada enganxada a la paret d’un lavabo ha indignat una part considerable dels fans de l’actriu. Són molts els seguidors de la Laia Manzanares que critiquen que el fi no justifica els mitjans. L’artista volia reivindicar l’ús de productes sostenibles per a la menstruació. La copa menstrual n’és un exemple, tot i que ella no les pot utilitzar perquè li fan mal i demana noves solucions. Però la foto de la compresa i la sang ha desviat l’atenció del debat que ella volia obrir. En comptes d’això, crítiques ferotges contra la jove:

laia manzanares comentari 1

laia manzanares comentari 2

laia manzanares comentari 3

laia manzanares comentari 4

laia manzanares comentari 5

laia manzanares comentari 6

laia manzanares comentari 7

laia manzanares comentari 8

Per aclarir la polèmica, la mateixa Laia Manzanares es defensa amb aquestes paraules: “Evidentemente no dejé la compresa pegada en el baño. Mi intención va más allá. En cuanto a los comentarios que expresan aversión, solo reafermáis que la menstruación sigue siendo tabú”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sobre la publicación anterior: Para empezar, hay vida después del click. Evidentemente no dejé la compresa pegada en el baño. Tomé la foto y después la tiré en el recipiente destinado a este uso. Mi intención, si se quiere entender, va más allá. Es verdad que las compresas no son una opción sostenible y tras usar la copa menstrual mucho tiempo, de probar todos los tamaños y formas, me desgarra pasados dos días y acabo siempre usando compresas. En casa practico el FREE BLEEDING, pero fuera de ella es imposible hacerlo. Recojo y abrazo con amor las quejas medioambientales, os doy toda la razón y me aventuro a seguir buscando la solución más ética que me funcione. En cuanto a los comentarios que expresan aversión, solo reafirmáis que la menstruación sigue siendo tabú, que debemos seguir hablando de ella en voz alta para darle el lugar que se merece. El problema está en el asco, en el estigma que sigue teniendo la sangre menstrual, en vivir la menstruación durante la adolescencia con vergüenza, pasándonos compresas a escondidas como si fuese heroína, hablando solo del tema entre nosotras con culpa y miedo: convirtiendo algo tan sano y natural en algo que genera repulsión. Romper las normas con nuestras reglas no significa llenar los espacios públicos con nuestra sangre, esa es una lectura simplista que queda muy lejos de mi propósito. Os animo a darle otra vuelta al asunto si os da más asco la sangre de nuestro coño que la sangre que cada día se derrama en pro del odio.

A post shared by Laia Manzanares Tomàs (@laiamanzanares) on

La Laia Manzanares surt així al pas de les crítiques. La reflexió final de l’actriu, demanant als fans que s’aturin un moment a pensar: “Os animo a darle otra vuelta al asunto si os da más asco la sangre de nuestro coño que la que cada día se derrama en pro del odio”. Per les reaccions que ha generat, no sembla que el missatge de la Laia hagi fet canviar d’opinió els que no entenen per què algú ha d’enganxar una compresa ensangonada a la paret per a reivindicar res.