Ha mort un mite. Una estrella majúscula de la interpretació, especialment del món televisiu. Un home que quan el veies, te l'haguessis endut a casa. A ell i al seu icònic personatge que el va fer mundialment famós.

Ed Asner, l'actor que hi havia darrera d'un dels personatges més estimats de tota la història de les sèries, i que va ser un exemple a seguir per a tota una generació que es volia dedicar al periodisme, Lou Grant.

lou grant

ed asner lou grant

Ed Asner, el mític Lou Grant

L'emblemàtic personatge aparegut a La chica de la tele, que després va tenir vida pròpia a la sèrie que duia el seu nom, i que va provocar que per primera vegada un mateix intèrpret guanyés premis Emmys en categoria de comèdia o drama pel mateix paper. Asner, però, era un actor majúscul, més enllà del seu superb personatge.

Entre els seus més de 300 títols, pels quals va guanyar Emmys o Globus d'Or, i li van donar una estrella al Passeig de la Fama de Hollywood, hi ha d'altres participacions en sèries de televisió com Curb your enthusiasm, Urgencias o Studio 60 i films com JFK, Hard rain, Elf o fa onze anys, posant la veu de l'entranyable iaio d'Up.

ed asner up

Ed Asner i l'avi protagonista d'Up, 'Carl Fredicksen

Asner ha mort als 91 anys i tothom ha volgut recordar-lo com es mereixen els més grans. En talent davant les càmeres i en bonhomia darrere d'elles. Perquè l'actor, per cert, un fervent lluitador pels drets socials i assot dels republicans nordamericans, especialment quan va presidir el sindicat d'actors del seu país, també ha estat recordat pels seus gestos i la seva vàlua humana

Sense anar més lluny, el director de cinema Michael Moore, comparteix una deliciosa anècdota que diu molt de com era Asner i com ajudava sempre que podia els que més ho necessitaven.

tuit michael moore

Uns dels que s'hi han volgut sumar a homenatjar Asner i recordar-lo amb alguna anècdota o moment emotiu han estat els de l'Arxiu Històric de TV3, que a les xarxes socials han recuperat un moment inoblidable després d'anar de convidat a un dels seus programes, justament, al costat d'un també enyorat periodista i presentador de Televisió de Catalunya, als Telenotícies, que tristament va morir massa d'hora, Albert Viladot.

ed asner tv3

Ed Asner, al costat d'Albert Viladot / TV3

Les imatges recuperades per TV3 són ben curioses, amb Asner fent de periodista donant les notícies als espectadors catalans, en català, com si Lou Grant fos de Sant Carles de la Ràpita: "Hola!", diu amb molta efusivitat. "Bon dia des de la redacció. La notícia més important d'avui és la meva presència aquí, a la redacció de TV3, per comentar les notícies que han arribat a última hora"

Intervé Viladot: "Un moment, senyor Lou Grant, pari el carro. Normalment aquestes notícies les dono jo. Perdonin senyors espectadors, però suposem que sabran comprendre la intromissió d'un periodista nordamericà, que no sabem com, s'ha colat en aquesta habitual connexió del Telenotícies del migdia. Aquest senyor està fent proves per si el fitxem a TV3. No creiem que tingui massa possibilitats". La rialla final d'Asner és, senzillament, meravellosa:

Sensacional. Descansi en pau.