Borja Cobeaga és un dels guionistes més reconeguts del panorama actual. Sortit de la factoria de Vaya semanita, el programa de la televisió basca que se'n reia del mort i de qui el vetlla, també dels polítics, després va ser l'autor de la pel·lícula espanyola més taquillera de la història, Ocho apellidos vascos, i de la seva continuació, Ocho apellidos catalanes, a més de la recent Superlópez. Va trepitjar algun ull de poll, però posant el fre de mà, dirigint Fe de etarras, una visió en to de comèdia del conflicte amb la banda armada i ara dirigeix Justo antes de Cristo, una sèrie de romans a Movistar. 

borja cobeaga gtres

GTRES

El cineasta ha concedit una entrevista pel diari El Mundo on ha analitzat el seu cinema i la situació política i social que s'està vivint a Espanya els darrers temps. O a Catalunya. Recordant Ocho apellidos catalanes, considera que avui en dia seria força complicat fer aquesta pel·lícula: "es un guión que tamicé bastante para evitar polémicas. Tengo que reconocerlo. Todos nos cortamos y no apostamos por la sátira política que podría haber sido. Teníamos una escena con tanquetas entrando en el pueblo que declaraba la independencia, un 155 a lo bestia, y al final lo descafeinamos. No hicimos la película que deberíamos haber hecho". 

Cobeaga, com a basc, com a guionista que ha fet humor sobre ETA, que hi hagi qui compari, des de qualsevol direcció, el conflicte basc i el procés a Catalunya, el fa treure de polleguera: "Es ofensivo porque la situación no tiene nada que ver. Tenemos la memoria frágil. En el año 2000, que no está tan lejos, se vivía una de las etapas más duras de ETA. No se puede comparar". I també pentina l'humor que diu que es fa des de Catalunya, al seu judici, d'una sola direcció: "Ahora ves el humor que se hace en Cataluña y es muy unidireccional: todo sobre cómo les machacan desde Madrid... Y eso es menos sano. El humor siempre es mejor cuando es autosátira".

borja cobeaga 3 gtres

Per un guionista com ell, que basa els seus textos en l'humor i la comèdia, no corren bon temps per a la lírica, com deia la cançó: "El tema con la incorrección política es que se la ha quedado la derecha más rancia, usando mal el término y sin entender en qué consiste, para justificar sus prejuicios. Es preocupante porque muchos de esos son luego jueces, fiscales o policías y han cambiado las normas del juego: el riesgo ahora no es que un chiste escandalice a cierta gente, es que te procesen y acabes encausado en el juzgado". Ell té clares les seves idees i amb qui vol o no vol ajuntar-se. Amb Vox, per exemple, va acabar enfrontat per dir als Goya que no li donava "la puta gana de hacer una película sobre Blas de Lezo".

VOX, Santiago Abascal (2i), Javier Ortega Smith (2d), Iván Espinosa de los Monteros (i), Rocio Monasterio (d), EFE

Efe

El projecte d'Abascal de voler fer un film sobre Blas de Lezo l'ha dut a tenir deliris de grandesa i pretendre que sigui Mel Gibson qui dirigeixi aquest panegíric. I això ho aprofita Cobeaga per pintar-li la cara al líder de Vox, que potser va anar a buscar un cineasta a qui molts consideren com un adalid de la dreta, però que "Queda claro que conoce poco la filmografía de Mel Gibson, que es el tío que dirigió Apocalypto y Braveheart. Nadie ha hecho más por el nacionalismo". 

"Si Gibson hiciera una película sobre España, la haría desde el punto de vista catalán independentista. No creo que su película española agradase a Abascal"... Només per veure la cara d'Abascal veient el resultat final d'un hipotètic film de Gibson, ja pagaria la pena.