Un cost de 545 milions d'euros. 156 metres d'eslora. 23 d'ample. 30 d'alçada. 80 tripulants. Dues pistes d'aterratge per helicòpters. Un espai d'habitabilitat destinat als hostes de 3.800 metres quadrats. En definitiva, luxe a cabassos. Si vostè s'acaba de treure el PER i vol somiar una mica, vagi al Port Vell de Barcelona. Aquesta és la nova atracció turística que li fa ombra a la Sagrada Família o al Parc Güell. El iot Dilbar, el més gran i car del món, torna a marcar paquet i fa una nova aturada a Barcelona, com ja va passar els darrers anys

dilbar1

dilbar2

La barqueta és propietària del magnat rus Alisher Usmánov, un angelet que és el tercer home més ric de Rússia i que es troba en el lloc número 73 de la llsita Forbes dels homes més rics del món amb 17.000 milions als seus comptes bancaris. Per això, els 545 milions que li ha costat el Dilbar són peccata minuta. El multimilionari, d'origen uzbek, va fer fortuna en la indústria metalúrgica i invertint en telecomunicacions, a més de ser el propietari d'un paquet d'accions importants de l'Arsenal, el club anglès de la Premier.

El va batejar així en honor de la seva mare, que estaria orgullosa de passejar el seu nom pels principals ports del món des que es va inaugurar fa dos anys a Sardenya, davant de la mansió d'Usmánov, en una festa a la que hi van assistir Robbie Williams, Andrea Bocelli, Charles Aznavour o l'ex primera dama francesa Carla Bruni. Però tot i la barbàrie del Dilbar, encara hi ha dos iots que la tenen més grossa, l'Eclipse de Roman Abramóvich (162 metres) i el contundent Azzam (180 metres) del príncep Al Walid bin Talal, l'home més ric d'Aràbia Saudita. 

El Dilbar torna a triar Barcelona, que mica en mica s'està assentant entre els ports més selectes de la Mediterrània perquè els milionaris llueixin palmito, juntament amb Porto Cervo a Sardenya, Montecarlo i Antibes a la cote d'azur. Curiosament, aquí sí que es compleix aquella dita que 'el tamany importa', ja que el iot d'Usmánov no pot descansar a terres sardes per les seves extraordinàries dimensions.

Tot plegat, abans que el mes vinent, del 23 al 26 d'abril, se celebri a Barcelona la trentena edició del Myba Charter Show, un dels principals esdeveniments mundials de la indústria dels iots, que omplirà per segon any consecutiu els molls de la ciutat amb més de 60 iots i gairebé 100 expositors nàutics. Això, si a la resta de iots no els avergonyeix estar a l'ombra del Dilbar i quedar com una zodiac de segona mà.