L'última revisió del "termòmetre de la biodiversitat del planeta", la Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), alerta sobre els grans goril·les, situant gairebé en situació d'extinció a 4 de les 6 espècies per la caça il·legal.

Així ho posa de manifest l'actualització d'aquest llistat, presentada aquest cap de setmana a Hawaii durant el Congrés Mundial de la Naturalesa, resultat del seguiment científic més rigorós a nivell internacional de 82.954 espècies de plantes i animals amenaçats, 23.928 de les quals corren risc d'extinció.

L'última revisió de la Llista Vermella s'ha centrat en els mamífers, amb males notícies per als grans simis i les zebres, i un halo d'esperança per al panda gegant, l'antílop tibetà i el linx ibèric, les poblacions del qual han millorat, allunyant-los lleugerament de l'extinció.

El Goril·la oriental, el més amenaçat

Entre les quatre espècies de grans simis a punt de desaparèixer es troba el primat més gran del món, el goril·la oriental, la població del qual hagi patit un declivi del 70 % en els últims 20 anys i avui amb prou feines arribi als 5.000 individus.

Una subespècie del mateix denominada goril·la oriental de planícia és la que pitjor situació travessa, amb una caiguda de població del 77 % des de 1994: de 16.900 individus a només 3.800 el 2015.

El goril·la occidental, l'orangutan de Borneo i l'orangutan de Sumatra són les altres tres espècies de grans simis al caire de l'extinció; mentre que el ximpanzé i el bonobo s'inclouen en la categoria "En Perill".

La nova Llista Vermella també alerta del declivi de la zebra de plana per la caça il·legal (per a carn i pells), la població de la qual es va reduir en un 24 % en els últims 14 anys, passant d'uns 660.000 individus a l'actual estimació de 500.000.

Tres espècies d'antílops africans -el bai, el de ventre blanc i el de llom groc- passen a estar "gairebé amenaçades" per la persistència de la caça il·legal i la pèrdua dels seus hàbitats, "les dues principals causes que porten a l'extinció a molts mamífers", ha indicat Carlo Rondinini, coordinador de l'avaluació dels mamífers a la Universitat La Sapienza de Roma.