L'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) busca almenys 30.000 persones a tot el món per fer un experiment inèdit que durà a terme el pròxim dia 30 de novembre, quan utilitzarà la imprevisibilitat humana com un element clau en experiments de física quàntica.

Segons ha informat l'ICFO, aquest laboratori situat a Castelldefels, coordina el projecte mundial 'BIG Bell Test' (El Gran Test de Bell) que pretén dur a terme una sèrie d'experiments de física quàntica de forma simultània el pròxim 30 de novembre a diferents laboratoris de tot el món. Aquests experiments requereixen d'una gran participació de persones, que contribuiran a la iniciativa comportant-se de la manera el més aleatòria possible.

Aleatorietat

La iniciativa va sorgir arran de les contribucions fetes per l'ICFO als experiments de Bell realitzats el 2015, experiments que van suposar una atenció i dedicació extraordinària a la naturalesa de l'aleatorietat i el seu paper en experiments de física.

L'ICFO va contribuir a aquests experiments aportant un generador físic de números aleatoris que produeix números aleatoris molt purs i a una velocitat molt ràpida. Aquests experiments van ser els que van inspirar la idea de realitzar un experiment a gran escala controlat per éssers humans i utilitzant les tecnologies d'internet que disposem avui dia.

Misteris profunds

Segons ha explicat el professor de l'ICFO Morgan Mitchell, "la física amaga misteris molt profunds que només poden estudiar-se mitjançant preguntes impredictibles de la naturalesa. En termes generals, la idea recau en el fet que si la naturalesa sap què li preguntarem, podria enganyar-nos amb una resposta preparada".

"Normalment, els científics no són tan paranoics, però algunes de les prediccions fetes per la física quàntica són tan estranyes -partícules diminutes que es parlen l'una a l'altra separades per enormes distàncies, objectes que es comporten de manera diferent quan no els estem mirant- porta a pensar que la paranoia és completament apropiada, fins i tot necessària", ha dit Mitchell.

Així, "els éssers humans prenen decisions independents, les quals són molt valuoses, i comprenen una forma única de fer preguntes impredictibles, sense importar quins secrets la naturalesa ens podria estar amagant", ha afegit l'investigador.

Experiments simultanis

El 30 de novembre hi haurà nou experiments simultanis en les següents institucions científiques: CQC2T - Universitat de Griffith i EQUS - University of Queensland (Brisbane, Austràlia), CEFOP / Departament d'Enginyeria Elèctrica de la Universitat de Concepción (Concepción - Xile), node que inclou el Departament d'Enginyeria Elèctrica - Universitat de Linköping, la Universitat de Sevilla i el Dipartimento di Fisica-Sapienza Università di Roma, CAS -Universitat de Ciència i Tecnologia de la Xina (Hefei-la Xina), l'ICFO (Barcelona) , IQOQI / OEAW (Viena-Àustria), Universitat LMU-Ludwig-Maximilian (Munic), CMLP - Université Nice/CNRS (Niça-França), QUDEV- ETH Zuric (Suïssa).

Els experiments posaran a prova, entre moltes altres coses, les propietats de les partícules entrellaçades. Carlos Abellán, estudiant de doctorat en l'ICFO i instigador del projecte, a més de ser el dissenyador de la plataforma que redirigirà les dades a cada laboratori, considera que "el més fascinant del BIG Bell Test és que les persones i els científics juguen un paper d'igual importància per a l'èxit de l'experiment". "És una oportunitat única per acostar la investigació de frontera en física quàntica a la gent".

Videojoc

Durant aquell dia, els científics demanaran a les 30.000 persones que participin a tot el món que contribueixin a través d'un videojoc, creat específicament per a aquest projecte, que es pot trobar al lloc web www.thebigbelltest.org. Tot aquell que s'uneixi a la iniciativa s'enfronta al repte de crear una seqüència de zeros i uns els més impredictibles o aleatoris possible.

Aquests bits s'enviaran en temps real als experiments de física quàntica a tot el món, on determinaran les "preguntes" (és a dir, els mesuraments realitzats) dels objectes quàntics, que inclouen àtoms, fotons, i superconductors.

L'objectiu principal de 'The BIG Bell Test' és demostrar, per primera vegada, que les decisions humanes poden contribuir a la ciència fonamental, i, al mateix temps, dur a terme una sèrie d'experiments mai abans realitzats.