Felip i Letizia deixen a la sort d'un sant el desenllaç d'una pandèmia com és el coronavirus. Si més no és el discurs que ha donat l'arquebisbe de Santiago de Compostel·la, Julián Barrio, i ha estat aplaudit pels Reis i tota la comitiva: "Tots necessitem la protecció de l'apòstol Santiago, la meva cordial salutació als Reis i que els segueixin protegint", en unes paraules que, enguany, ha tingut la salut com a protagonista. Barrio també ha agraït la presència dels mitjans que han retransmès la cerimònia coincidint amb la visita d'aquest dissabte dels borbons a Galícia.

Felip VI ha seguit en la línia eclesiàstica: "Cal apel·lar al conjunt dels espanyols cridats a un esforç comú, similar al que es produeix en altres creuades de la nostra història. Res millor que pensar en l'Apòstol Jaume per entendre la seva necessitat és necessària, ja que la seva memòria va aconseguir que una terra considerada la fi del món es convertís en el principi de la unitat d’Espanya i Europa".

La cadena pública estatal TVE no ha retransmès els actes però el canal autonòmic gallec sí. Gràcies a les seves imatges hem pogut veure com s'han repartit hòsties als fidels sense cap mena de protecció i davant la mirada, sobretot de Letizia, amb cara de pocs amics.

Felip Letizia Santiago

Molts d'ells s'han presentat davant l'arquebisbe sense mascareta, amb la mascareta per sota els llavis i sense mantenir cap distància de seguretat. Mentre, a l'altra banda, Barrio repartia hòsties sense guants i intercanviava entre fidels i aproximant amb les mans les hòsties que que anaven cruspint. 

Hosties Galicia TV

Finalment també han begut de la Copa una mica de vi que representa "la sang de Crist". 

Hosties 2Els Reis han assistit a l'Ofrena Nacional a l'Apòstol Santiago a l'església de San Matiño Pinario a Santiago de Compostel·la i han presidit els actes del Dia Nacional de Galícia. Aquesta ha estat la segona ofrena que ha realitzat Felip VI, la primera va ser el 2014. Dins l'església, l'arquebisbe ha agraït la seva presència i també l'ha fet extensiva al seu pare Joan Carles I i el seu besavi Alfons XIII a qui els ha guardat un record. L'ubicació dels actes s'ha traslladat a aquesta església ja que la Catedral de Santiago està en obres.

Aquesta és una de les parades per promoure el turisme de la Casa Reial i properament viatjaran fins a Cantàbria i Astúries. La visita també ha comptat amb la ministra d'Economia i vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño, i el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat