Ja fa un any que una notícia va deixar tothom glaçat: l'assassinat del cirurgià Edwin Arrieta a Tailàndia per part de Daniel Sancho, fill de l'actor Rodolfo Sancho. Un cas del qual de seguida van sortir a la llum detalls de tota mena, molts d'ells, macabres, i del qual fa poc s'ha sabut la sentència: condemnat a cadena perpètua per tres delictes, assassinat amb premeditació, esquarterament i destrucció de documents. L'espanyol s'enfronta a una condemna que haurà de complir, si res no canvia, al mateix lloc on va perpetrar el crim. Concretament, ara Sancho és a la presó de Surat Thani, però el condemnat insisteix a la seva família i advocats per mirar que la seva situació canviï.
De quina manera podria fer-ho? Si hi intervingués ni més ni menys que el rei de Tailàndia. El monarca té la potestat d'indultar empresonats, o commutar penes de mort per cadenes perpètues. El rei pot alterar la condemna, per exemple, rebaixar-la. I en aquest sentit, el nom de Daniel Sancho surt a escena perquè potser podria veure com li redueixen la condemna els pròxims anys i se li obrís la possibilitat d'acabar-la a Espanya... Poc probable, però no està tancada la porta del tot. I en aquest punt, és on surt un altre nom que ha sorprès tothom, després del que expliquen a Lecturas. Quin? Ni més ni menys que el de la reina Sofia: "el rey de Tailandia tiene un papel clave sobre el futuro de los condenados. Lo que no imaginábamos era que también lo podría acabar teniendo la reina Sofía. Sí, nuestra reina emérita".
Explica el citat mitjà que la mare de Felip podria tenir un paper determinant en futures negociacions. Per què? Per la seva gran amistat amb la reina mare de Tailàndia, que sempre que s'han vist ha deixat clara la seva admiració per la seva homòloga espanyola. Als seus més de 90 anys, la reina Sirikit està retirada de la llum pública, però és tota una institució, a banda d'haver tractat sovint amb dones com Grace de Mònaco, Jackie Onassis i ser una apassionada de les riqueses i la moda. I justament en el casament de Constantí de Grècia i Ana Maria, va començar una amistat amb la família reial grega que encara dura, especialment amb Sofia, que ha estat dues vegades en visita oficial a Tailàndia amb Joan Carles, el 1987 i el 2006. Des d'aleshores, s'han vist en nombroses ocasions.
"¿Capaz de influir en la sentencia de Daniel Sancho?", es pregunten. Hi ha qui la veu com "la persona que debería encargarse de las negociaciones entre los gobiernos de España y Tailandia en un hipotético traslado de presos. Sin duda, resulta de lo más aventurado. En primer término, porque el propio Daniel Sancho no se encuentra todavía en esa situación y queda mucho para que así sea. Y en segundo, por lo rocambolesco del encargo". Tot i que sovint la Casa Reial ha facilitat negociacions amb d'altres països en segons quins temes, que ara Sofia pugui ser clau en el cas Sancho és, com a mínim agosarat. De moment, els assessors legals de Sancho estan preparant un recurs contra la sentència. De no tirar endavant, encara tindrien una altra oportunitat. Si la cosa no canvia, el condemnat haurà d'estar vuit anys en una presó tailandesa sí o sí abans no pogués tornar a Espanya, cosa complicada, perquè entre els dos països tampoc no hi ha acord d'extradició.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!